Ova država zahtijeva da se 10 Božjih zapovijedi izlože u svakoj školskoj učionici

Louisiana je postala prva država koja zahtijeva da učionice javnih škola prikazuju Deset zapovijedi putem zakona koji su podržali republikanci i koji je u srijedu potpisao republikanski guverner Jeff Landry.

Zakon nalaže da se u svakoj učionici javne škole do sljedećeg siječnja izloži primjerak Deset zapovijedi veličine postera. Deset zapovijedi, koje se nalaze u starozavjetnim knjigama Izlaska 20 i Ponovljenog zakona 5, skup su etičkih pravila koje je Bog predao Mojsiju.

“Ako želite poštivati ​​vladavinu zakona, morate krenuti od izvornog zakona koji je dan Mojsiju”, rekao je Landry tijekom ceremonije potpisivanja u srijedu.

Zaslon mora biti “poster ili uokvireni dokument”, prema tekstu zakona. Tekst Deset zapovijedi mora biti “središnji fokus” plakata ili uokvirenih dokumenata, a bit će ispisan “velikim, lako čitljivim fontom”.

Prikaz također mora sadržavati “izjavu o kontekstu” od četiri odlomka koja govori čitateljima da su “Deset zapovijedi bile istaknuti dio američkog javnog obrazovanja gotovo tri stoljeća.”

Novi zakon vjerojatno će se suočiti s pravnim izazovima. Sekularne grupe za razdvajanje crkve i države već su zaprijetile tužbama. Grupe tvrde da je školsko isticanje Deset zapovijedi jednako “religioznoj prisili učenika, koji su zakonski obvezni pohađati školu i stoga su zarobljena publika za vjerske poruke koje sponzorira škola.”

Pristaše zakona tvrde da je njegova svrha istaknuti povijesni značaj dokumenta, jer zakon opisuje Deset zapovijedi kao jedan od “temeljnih dokumenata naše države i nacionalne vlade”.

NAJNOVIJE!