Ova američka država zahtijeva od škola da čitaju Bibliju

U Louisiani će Deset Božjih zapovijedi ubuduće visjeti u svakoj učionici. U drugoj američkoj saveznoj državi sada bi trebala biti Biblija u svakoj učionici.

Škole u američkoj saveznoj državi Oklahoma sada moraju uključiti Bibliju i Deset zapovijedi u svoje nastavne programe. Uputa se primjenjuje s trenutačnim učinkom, objavio je državni dužnosnik za obrazovanje, Ryan Walters, u odgovarajućem memorandumu, prema izvješćima američkih medija.

Biblija je “jedan od najtemeljnijih dokumenata korištenih za konstituciju i rođenje naše zemlje”. To je “neophodan povijesni dokument” za poučavanje djece povijesti SAD-a i sveobuhvatnom razumijevanju zapadne civilizacije i pravnog sustava nacije, rekao je Walters. To znači da mora postojati Biblija u svakoj učionici u državi od 5. do 12. razreda; svi bi ih učitelji morali koristiti u nastavi.

Naredba je u skladu s obrazovnim standardima

Memorandum iz Oklahome slijedi zakon donesen 19. lipnja u Louisiani koji zahtijeva da Deset zapovijedi budu postavljene u svim javnim učionicama. Roditelji iz Louisiane i organizacije za građanska prava tužile su državu zbog novog zakona, tvrdeći da krši i sudsku praksu Vrhovnog suda SAD-a i Prvi amandman, koji jamči slobodu govora i slobodu tiska.

Nasuprot tome, država Oklahoma izjavila je da je njezina naredba u skladu s trenutnim obrazovnim standardima koji su odobreni u svibnju 2019. i da ih se moraju pridržavati svi školski okruzi. “Biblija je neizostavan povijesni i kulturni kamen temeljac”, naglasio je Walters. “Bez osnovnog znanja, učenici iz Oklahome ne mogu pravilno razumjeti utemeljenje naše nacije.”

Interfaith Alliance, nacionalna organizacija za vjersku slobodu, izjavila je u četvrtak za CNN: “Ovo je očigledna vjerska prisila kojoj apsolutno ne bi trebalo biti mjesta u javnim školama – u Oklahomi ili bilo kojoj drugoj državi.” Prava vjerska sloboda znači da niti jedna vjerska skupina ne može nametati svoje gledište svim Amerikancima.

NAJNOVIJE!