Organizatori Olimpijade u Parizu se ispričali svim kršćanima

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu ispričali su se katolicima i ostalim kršćanima koje je uvrijedio performans na svečanosti otvaranja, inspiriran Posljednjom večerom Leonarda da Vincija.

Ovaj nastup, u kojem su sudjelovale članice skupine Drag Race France, transrodni model i goli pjevač u ulozi boga Dioniza, podsjećao je na biblijsku scenu Isusa i apostola. Reakcije vjernika, posebice iz SAD-a, bile su negativne, no organizatori tvrde da nije bilo namjere uvrijediti.

Anne Descamps, glasnogovornica Igara, izjavila je: “Nije nam bila namjera pokazati nepoštovanje prema vjernicima. Svečanost je zamišljena kao slavlje tolerancije. Žao nam je ako su se neki ljudi uvrijedili.”

Francuska, poznata po svojoj sekularnoj tradiciji, legalizira blasfemiju kao dio slobode govora. Mnogi su podržali ovu točku otvaranja zbog poruke inkluzivnosti. Francuska Katolička crkva izrazila je žaljenje zbog scena koje su smatrali ismijavanjem kršćanstva.

Umjetnički direktor Thomas Jolly naglasio je da namjera nije bila vjerska subverzija, već prikazivanje različitosti. “Htjeli smo uključiti sve”, rekao je Jolly, objašnjavajući da su težili predstavljanju zajedništva kroz raznolikost.

NAJNOVIJE!