Orban: Giorgia Meloni je moja kršćanska sestra

Meloni i Orbán slažu se oko niza pitanja

Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je jučer da je talijanska premijerka Giorgia Meloni njegova “kršćanska sestra” i da kulturni identitet igra sve važniju ulogu u europskoj politici.

“Ona nije samo (moja) kolegica, ona je moja kršćanska sestra”, rekao je Orbán novinarima na marginama gospodarskog foruma TEHA u Černobilu, u sjevernoj Italiji, prenosi Reuters.

Dijeljenje kulturnih korijena ranije “nije igralo veliku ulogu u europskoj politici, ali sada se približavamo novom dobu”, dodao je mađarski premijer.

Meloni i Orbán slažu se oko niza pitanja, uključujući potrebu za strožom imigracijskom politikom i obranom tradicionalnih obiteljskih vrijednosti od onoga što nazivaju LGBT lobijem, navodi agencija.

Orban je u Černobilu također izjavio da je susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog svakako moguć i potreban, prenijela je Ansa.

On je, međutim, primijetio da “i iz Kijeva i iz Moskve nema volje za postizanjem mira, jer su i jedni i drugi uvjereni da će vrijeme igrati u njihovu korist”.

“Mislim da je mirovna misija nužna”, ponovno je istaknuo, podsjetivši na svoja nedavna putovanja u Moskvu i Peking koja nije odobrila EU, istaknuvši da je “potreban dijalog s Ukrajinom, ali i s Rusijom”.

Prema njegovim riječima, ako budemo čekali da mirovni plan bude prihvatljiv objema stranama, mira nikada neće biti, jer prvi korak nije mir, već prekid vatre.

NAJNOVIJE!