NaslovnicaVijestiOgroman asteroid se približava Zemlji: Prijeti li nam katastrofalan udar?

Ogroman asteroid se približava Zemlji: Prijeti li nam katastrofalan udar?

Godine 2029. asteroid veći od Eiffelovog tornja proletjet će pokraj Zemlje u događaju za koji su znanstvenici do nedavno strahovali da bi mogao navijestiti katastrofalan sudar.

Sada se znanstvenici nadaju da će pomno ispitati “99942 Apophis” u nastojanju da ojačaju našu obranu od drugih svemirskih stijena.

Europska svemirska agencija (ESA) najavila je financiranje pripremnih radova na misiji Rapid Apophis Safety (Ramses), koja će poslati svemirsku letjelicu do asteroida kako bi prikupila informacije o njegovoj veličini, obliku, masi i načinu na koji se vrti.

Misija će također rasvijetliti sastav i unutarnju strukturu Apophisa, kao i njegovu orbitu, te istražiti kako se asteroid mijenja dok prolazi unutar 32.000 km od Zemlje u petak, 13.4.2029. godine.

“Ako je nebo vedro, trebali biste ga moći vidjeti golim okom”, rekao je Holger Krag, voditelj ESA-inog ureda Programa svemirske sigurnosti.

Dodao je kako se ne očekuje da će drugi asteroid prići toliko blizu još nekoliko tisuća godina.

Apophis će proći bliže Zemlji nego geostacionarni sateliti koji se koriste za TV emitiranje, GPS navigaciju i vremensku prognozu te će utjecati na Zemlju, rekao je Krag.

“Zemljino gravitacijsko polje u biti će malo preoblikovati asteroid, uzrokujući njegovu promjenu oblika”, rekao je, dodajući da bi gravitacijska sila također mogla uzrokovati klizišta na površini asteroida.

Krag je primijetio da će uvidi Ramzesa pomoći znanstvenicima da nauče više o asteroidima i riziku takvog svemirskog kamenja.

“Naš cilj u obrani planeta nije baviti se znanošću o asteroidima, već ih karakterizirati na takav način da ih jednog dana možemo odbiti kad postanu opasni”, rekao je.

Profesorica Monica Grady s Otvorenog sveučilišta rekla je da dok je većina asteroida bila u prilično sigurnim orbitama i nisu se približili našem planetu, asteroidi koji prelaze Zemlju kao što je Apophis su druga stvar.

Hoće li asteroid udariti u Zemlju prije Kristova povratka?

Katastrofa koja bi mogla uništiti čovječanstvo

“Približavaju se Zemlji i postoji mogućnost da jednog dana jedan od njih udariti u Zemlju i izazove veliku katastrofu. Vjerujemo da se to dogodilo prije 65 milijuna godina, kada su svi dinosauri izbrisani”, rekla je.

“A ako je to veliki asteroid i udari nas, bit će to katastrofa koja će uništiti čovječanstvo”, dodala je.

Između 2004., kada je Apophis otkriven, i 2021., znanstvenici su se bojali da bi moglo doći do sudara, ali NASA je potvrdila da neće barem 100 godina, uključujući Apophisov sljedeći prelet 2036. godine.

Nakon otkrića 2004., Apophis je držao znanstvenike budnima noću zbog straha da bi se mogao sudariti sa Zemljom dok kruži oko Sunca.

Međutim, svemirske agencije ne prepuštaju sigurnost planeta slučaju, već istražuju načine kako se nositi s asteroidima koji prijete Zemlji.

Među takvim projektima je NASA-ina misija Dart, u kojoj je svemirska letjelica udarena u asteroid Dimorphos kako bi se ispitalo je li moguće skrenuti svemirski kamen. Essina planetarna obrambena misija Hera, koja bi trebala biti lansirana ove godine, proučavat će padavine.

NAJNOVIJE!