Obitelji s jednim roditeljem i obitelji bez djece brojčano premašili ‘tradicionalne obitelji’ u Španjolskoj

Prema posljednjim podacima popisa stanovništva u Španjolskoj, po prvi put udio takozvanih ‘tradicionalnih obitelji’, koje čine dva roditelja i jedno ili više djece, više nije većinski.

Zbroj parova bez djece ili jednoroditeljskih obitelji s jednim ili više djece sada nadmašuje ‘tradicionalne obitelji’, izvještava španjolski list El Confidencial.

U 2022. postotak oženjenih također više ne predstavlja većinu u Španjolskoj, a u srpnju ove godine statistika je pokazala da je podijeljeno skrbništvo postalo norma u zemlji.

Promjene u modelu obitelji

Nacionalni institut za statistiku (INE) definira obiteljske jedinice kao one koje čine bračni par ili par koji živi zajedno sa ili bez djece, kao i one od jednog od dvoje roditelja koji žive zajedno s jednim ili više djece.

“Na primjer, dvoje braće i sestara koji žive zajedno nisu ‘obiteljska jedinica’”, objašnjava Cristina Casaseca, zamjenica glavnog direktora demografske statistike pri INE-u.

Na nacionalnoj razini, u 15 pokrajina još uvijek postoji više obitelji koje čine dva roditelja i jedno ili više djece. Provincije s najvećim udjelom obitelji s jednim roditeljem su Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife i Ourense.

Čuvanje obiteljske strukture

Unatoč promjenama, “struktura obitelji ostaje ista. Nedjeljni ručak, obiteljski praznici, proslave rođendana… slike su svakodnevnog života koje jačaju obiteljske veze”, rekao je za El Confidencial Luis Ayuso, profesor sociologije na Sveučilištu u Malagi i stručnjak za obitelji, parove i digitalno društvo .

“Ova španjolska obiteljska kultura opće je prihvaćena, bez obzira na ideologiju ili vjeru”, dodao je.

Prema podacima OECD-a, između 78% i 87% Španjolaca održava kontakt sa svojim roditeljima ili djecom jednom tjedno, u usporedbi s međunarodnim prosjekom od 61% i 67%, piše Evangelical Focus.

Obitelj s jednim roditeljem je najbrže rastuća

Vrsta obitelji koja je najviše narasla je ona koju čine samohrani roditelji s jednim ili više djece.

Oni danas predstavljaju jednu od četiri obitelji, dok su 1990-ih činili 11% kućanstava. Samo u posljednjem desetljeću ova je skupina porasla za osam postotnih bodova.

Međutim, na podatke može utjecati način na koji se svaki popis provodi. Za posljednju (2021.) podaci su prikupljani iz administrativnih evidencija, dok su ranije dolazili uglavnom iz anketa.

“Postoje oblici suživota koje evidencija neće mjeriti, poput parova koji nisu registrirani ni u jednoj bazi podataka”, kaže Casaseca.

Za zamjenicu ravnatelja INE to je jedan od izazova s ​​kojim se suočava demografska statistika, “jer ne postoji konkretan izvor koji mjeri tu pojavu”.

Ecepov potvrđuje da 49% kućanstava čine otac, majka i jedno ili više djece, dok parovi bez djece čine 33%, a obitelji s jednim roditeljem 18%.

Veličina kućanstva

Prema mišljenju stručnjaka, najstabilniji podaci o evoluciji obitelji su oni o veličini kućanstva.

U popisu stanovništva iz 1970. u Španjolskoj je u prosjeku bilo oko četiri osobe po kućanstvu, dok je sada ta brojka manja od tri.

No, zahvaljujući migracijama , porasla su kućanstva s pet i više stanovnika.

“Gdje ima više stranaca, veličina kućanstva je veća, dok tamo gdje je stanovništvo starije, imate više samačkih kućanstava”, objašnjava Casaseca.

Kršćanski pogledi

Promjene u obiteljskom modelu utječu i na kršćane i crkve koje moraju odgovoriti na nove izazove koje donose.

Zbog toga je Radna skupina za obitelj Španjolskog evanđeoskog saveza (AEE) pokrenula dokument „Okruženje nestabilnosti, neizvjesnosti, složenosti, dvosmislenosti i njegov utjecaj na obitelj”.

Sadrži tri rada i grupni rad gotovo stotinu sudionika istraživanja o obitelji koje je organizirao AEE.

„Socijalni pedagog Judit Gassó govori o današnjem obiteljskom modelu i njegovim zamjenama, Victor Mirón, pionir u radu na obiteljskim stvarima u kršćanskom crkvenom okruženju, održava prezentaciju za crkve koje žele imati dugoročne programe za obitelji. A psihijatar, predavač i pisac Pablo Martínez Vila analizira obiteljsku situaciju s društvenog gledišta, gdje se vidi kako nove paradigme utječu na naše razmišljanje”, objasnio je za španjolsku novinsku web stranicu Protestante Digital Juan Varela, predsjednik obitelji. Grupa AEE.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!