Nova muslimanska država nastaje u srcu Albanije

Muslimanska država u Tirani, glavnom gradu Albanije, bit će suverena enklava u vatikanskom stilu

U srcu Albanije nastaje nova muslimanska država po uzoru na Vatikan. Otkriveni su i planovi za enklavu u Tirani.

Albanski premijer Edi Rama obećao je izgraditi suverenu enklavu za islamsko vjersko bratstvo Bektaši u Tirani.

Muslimanski imam Edmond Brahimaj, koji se sprema stati na čelo najmanje države na svijetu, otkrio je planove za enklavu.

Muslimanska država u Tirani, glavnom gradu Albanije, bit će suverena enklava u vatikanskom stilu koja će se prostirati na području veličine pet gradskih blokova i dopuštat će alkohol, žene će moći nositi što žele i neće biti nametnutih životnih pravila.

“Bog ništa ne zabranjuje. Zato nam je dao pamet”, rekao je Brahimaj, pratiteljima poznat kao Baba Mondi, objašnjavajući kako namjerava zavladati zemljištem od 27 jutara koje Albanija želi pretvoriti u suverenu državu s vlastitom upravom, ali i putovnicama i granicama.

Rama kaže da će u bliskoj budućnosti objaviti planove za taj entitet koji će se zvati Suverena država bektašijskog reda.

“Sve odluke donosit ćemo s ljubavlju i dobrotom”, rekao je Baba Mondi.

Brahimaj, koji ima 65 godina, bivši je časnik u albanskoj vojsci, a poštuju ga milijuni diljem svijeta pod službenom titulom njegove svetosti Haji Dede Baba. On je glavni vođa Bektašija, šiitskog sufijskog reda osnovanog u 13. stoljeću u Turskoj, ali sada sa sjedištem u Albaniji.

Poruka za cijeli svijet

Rama je rekao da je cilj nove države promicanje tolerantne verzije islama na koju je Albanija ponosna.

“Trebali bismo se pobrinuti za to blago. Vjersku toleranciju nikada ne bismo smjeli uzimati zdravo za gotovo”, rekao je Rama.

Umjerena islamska mikrodržava, kaže Rama, trebala bi poslati poruku.

“Nemojte dopustiti da stigma muslimana definira tko su muslimani”, poručio je albanski premijer.

Teritorij predložene nove Islamske države je kompleks u stambenom području s niskom rentom u istočnoj Tirani. Veličine je samo četvrtine Vatikana, trenutno najmanje države na svijetu, kojom upravlja papa kao apsolutni monarh, piše New York Times.

NAJNOVIJE!