Njemački farmaceut, koji je optužen jer nije prodavao tablete za dan poslije, oslobođen je optužbi

Njemački farmaceut, koji se upustio u dugotrajnu pravnu bitku oko odbijanja prodaje pilule za jutro poslije u svojoj ljekarni zbog svojih vjerskih uvjerenja, osigurao je pobjedu.

ADF International, pravna neprofitna organizacija, specijalizirana za slučajeve vjerskih sloboda, objavila je u srijedu izjavu u kojoj stoji da je Viši upravni sud Berlin-Brandenburga odbacio optužbe za kršenje profesionalne dužnosti protiv ljekarnika Andreasa Kerstena. Optužbe protiv Kerstena, koje datiraju iz 2018., podignute su jer je odbio skladištiti i prodati tabletu za dan poslije u ljekarni Undine, čiji je vlasnik i u kojoj radi.

Kao rezultat presude, Berlinska ljekarnička komora, koja je tražila sankcije protiv Kerstena, morat će platiti pravne troškove povezane s parnicom. Dok je niži sud presudio u korist Kerstena 2019., komora se žalila na odluku.

Iako je sud utvrdio da Kersten nije počinio prekršaj jer je citirao pismo saveznog ministarstva zdravstva koje je ovlastilo ljekarnike da se pozovu na prigovor savjesti u takvim situacijama, ADF International i Kersten smatraju da presuda nije otišla dovoljno daleko. Prema ADF Internationalu “dok je presudio u korist Kerstena, sud nije podržao slobodu savjesti farmaceuta u Berlinu.”

“Osjećam olakšanje jer je sud odbio sankciju koju je protiv mene tražila Ljekarnička komora”, rekao je Kersten reagirajući na presudu. “Postao sam farmaceut kako bih promicao zdravlje, čak i spašavao živote. Ne mogu sa svojom savješću pomiriti prodaju takozvane ‘pilule za jutro poslije’ zbog mogućnosti da okončam ljudski život.”

Dodao je: “Sada bi farmaceuti mogli biti prisiljeni odreći se svoje voljene profesije samo zato što su ostali vjerni svojim uvjerenjima.”

U usmenoj presudi sud je naveo da će farmaceuti ubuduće morati birati između svojih uvjerenja i svoje profesije, barem u Berlinu.

NAJNOVIJE!