Njemačka želi ukinuti državno financiranje crkve

Njemačka vladajuća koalicija će na jesen predstaviti prijedlog zakona o dugoročnom ukidanju državnog financiranja crkava, a očekuje se da reforma bude osmišljena tako da odobrenje Bundesrata, gornjeg doma parlamenta, neće biti potrebno, izjavila je zastupnica Slobodne demokratske stranke (FDP) Sandra Bubendorfer-Licht.

“Nažalost, blokada saveznih država prisiljava koaliciju da krene ovim putem. Bilo bi pogrešno čekati još jedno desetljeće ili stoljeće prije nego što se zamijene državne službe”, rekla je ona.

Crkve u Njemačkoj dobivaju državne beneficije zbog eksproprijacije njemačkih crkava i samostana početkom 19. stoljeća u sklopu sekularizacije.

S izuzetkom Hamburga i Bremena, sve savezne države plaćaju godišnji iznos Katoličkoj i Protestantskoj crkvi, a nedavno je taj iznos ukupno iznosio 550 milijuna eura godišnje diljem zemlje, prenosi Tageschau.

Kao rezultat toga, porezni obveznici plaćaju i vjerske zajednice s kojima nemaju veze, a broj se povećava svake godine.

Prošle godine samo Katoličku crkvu napustilo je oko 400.000 ljudi, a godinu prije više od pola milijuna.

Kako se navodi, cilj vladajuće koalicije sada je isplatiti te vjerske institucije i tako razdvojiti crkvu i državu.

“Crkve su očito kooperativnije i spremnije za razgovor od nekih državnih predstavnika”, objasnila su tri zastupnika iz vladajućih stranaka, Lars Castellucci (SPD), Konstantin von Notz (Zeleni) i Bubendorfer-Licht (FDP).

Premijer Donje Saske Stephan Weil (SPD) naglasio je da su savezne države “vrlo ujedinjene” u odbijanju ovakvih isplata.

“Mogu samo savjetovati da ne slijedite ove planove,” upozorio je on.

NAJNOVIJE!