NASA snimila uragan koji prijeti Floridi: To je najgora oluja u “više od 100 godina”

To je dosad 13. imenovana oluja u 2024. što je zapravo neuobičajeno jer se u prosjeku do tog broja ne dođe prije 25. listopada.

Uragan Milton koji prijeti Floridi predviđa se da će biti najgora oluja koji je pogodila tu saveznu državu SAD-a u “više od 100 godina”, tvrdi FOX Weather.

Očekuje se da će Milton, koji koji je ojačao do uragana kategorije 5, pogoditi dijelove zapadne središnje Floride pod “jedinstvenim kutom” koji bi mogao dovesti do situacije koje su se hitne službe bojale, ali su se za nju pripremali desetljećima.

Uragan bi mogao doći ili iznad ili sjeverno od metro područja Tampa-Sarasota, te bi mogli donijeti znatno više vode nego prethodni uragani u regiji.

“Zapadna obala Floride spektakularno je osjetljiva na olujne valove, kao što smo vidjeli. Čak i tropska oluja može gurnuti vodu u Zaljevu do opasnih visina, a kamoli jak uragan. Od ključne je važnosti da svi u središnjoj i južnoj Floridi budu dobro informirani jer stvari se brzo razvijaju”, rekao je stručnjak za vremenske prognoze Bryan Norcross.

Jesu li uragani i druge prirodne katastrofe Božja kazna grešnom narodu?

Prošlog je tjedna, podsjetimo, uragan Helene poharao jugoistok SAD-a, usmrtivši više od 100 osoba u šest saveznih država, uslijed čega su stradale komunikacije, a milijuni ljudi ostali bez struje.

Samo u planinskom, teško pogođenom okrugu Buncombe u Sjevernoj Karolini, u kojem je i grad Asheville, život je izgubilo 35 ljudi. Nakon razorne Helene, izgledna je nova prijetnja i to ponovno na jugoistoku SAD-a.

Predviđa se da će Milton u ovom tjednu ojačati i, baš kao i Helena, stvoriti situaciju opasnu po život za dijelove zapadne obale Floride. To je dosad 13. imenovana oluja u 2024. što je zapravo neuobičajeno jer se u prosjeku do tog broja ne dođe prije 25. listopada.

NAJNOVIJE!