Naoružani otmičari oteli više od 100 školaraca na sjeveru Nigerije

Naoružani napadači oteli su danas najmanje 100 školaraca u sjevernoj Nigeriji, rekli su stanovnici i vlasti.

Dužnosnici pokušavaju potvrditi točan broj učenika otetih u napadu, no bilo ih je “daleko više od 100”, rekao je Salasi Musa, predsjednik okruga Chikun u državi Kaduna, gdje se incident dogodio, izvijestio je AP.

Napadači su upali u državnu osnovnu školu u gradu Kuriga u Chikunu ubrzo nakon jutarnjeg okupljanja u 8:00 sati, uzevši gotovo 200 učenika kao taoce prije nego što je stigla pomoć, rekao je Joshua Madami, lokalni vođa mladih.

“Dok mi razgovaramo, ljudi zapisuju imena svoje djece koja su danas otišla u školu i nisu se vratila. Nakon toga ćemo znati točan broj nestalih”, rekao je Salisu Ahmed Kuriga čija su tri mlađa brata nestala, izvijestio je Reuters.

Roditelji su rekli da su po dolasku u školu naoružani napadači povremeno pucali prije nego što su oteli desetke učenika i nestali u grmlju.

Otmice radi otkupnine su postale uobičajene

Školu pohađaju učenici osnovne i srednje škole.

Snage sigurnosti i vladino izaslanstvo stigli su u grad nekoliko sati kasnije dok je operacija potrage bila u tijeku, a okupljeni članovi zajednice i roditelji čekali su vijesti.

“Vlada pokušava učiniti što može sa sigurnosnim agencijama kako bi vidjela kako ih može spasiti”, rekao je Musa.

Otmice radi otkupnine postale su uobičajene u sjevernoj Nigeriji, remete svakodnevni život i sprječavaju tisuće djece da pohađaju školu.

Posljednja velika otmica školske djece dogodila se u lipnju 2021. kada su naoružani napadači odveli više od 80 učenika u napadu na školu u sjeverozapadnoj državi Kebbi.

Islamski ekstremisti oteli su ovaj tjedan najmanje 200 ljudi, većinom žena i djece, raseljenih zbog nasilja koje potresa sjeveroistok Nigerije, objavio je ranije danas ured Ujedinjenih naroda u toj zemlji.

Svemogući Bože, molimo Te za povratak otetih učenika i sigurnost škola. Neka Tvoja ljubav donese mir i zaustavi svako nasilje u Nigeriji. Amen.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!