NaslovnicaVijestiNajstarija kopija "Evanđelja po Tomi" dešifrirana

Najstarija kopija “Evanđelja po Tomi” dešifrirana

Znanstvenici su dešifrirali fragment grčkog papirusa iz četvrtog ili petog stoljeća, koji sadrži dio “Evanđelja po Tomi”.

Ovaj fragment predstavlja najstariju poznatu kopiju ovog evanđelja, prema radu objavljenom u časopisu Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. Iako postoje kasnije kopije, Crkva s razlogom nije uključila ovo evanđelje u Bibliju.

Lajos Berkes s Humboldtovog sveučilišta u Berlinu i Gabriel Nocchi Macedo sa Sveučilišta u Liègeu ističu da je “Evanđelje po Tomi” vjerojatno sastavljeno u drugom stoljeću, što potvrđuju sličnosti priča s onima koje su pisali kršćanski autori tog razdoblja.

Priča o čudesnom događaju

Fragment opisuje čudo koje je Isus učinio kao dijete. Prema priči, Isus je oblikovao dvanaest vrabaca od gline, koje je oživio pljesnuvši rukama, nakon što ga je otac Josip ukorio zbog rada na sveti šabat.

Ova priča već je poznata iz kasnijih kopija evanđelja, koje također opisuju druga čuda iz Isusovog djetinjstva, uključujući uskrsnuće djeteta Zena i ozdravljenje Josipa nakon ugriza zmije.

Koje evanđelje je bilo napisano prvo?
Foto: Unsplash

Nepoznato porijeklo fragmenta

Podrijetlo fragmenta ostaje nepoznato. Znanstvenici pretpostavljaju da je potekao iz Egipta i možda stigao u Hamburg između 1906. i 1939. godine, ili 1990. godine iz Berlina. Istraživači su uvjereni da je fragment bio u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata.

Neobičan izgled rukopisa

Fragment je dugo bio zanemaren zbog neurednog rukopisa, koji više nalikuje privatnom pismu ili popisu za kupovinu nego evanđelju. Istraživači pretpostavljaju da je mogao biti vježba pisanja.

Znanstvenici vjeruju da je fragment autentičan drevni rukopis. Simon Gathercole s Cambridgea ističe da je uzbudljivo pronaći novi, rani rukopis ovog teksta. Tony Burke sa Sveučilišta York u Torontu dodaje da nalaz ne pruža nove informacije, ali je značajno imati više svjedočanstava o tekstu.

Christopher Frilingos sa Sveučilišta Michigan State smatra da je otkriće značajno zbog datuma fragmenta i jezika. On napominje da bi porijeklo teksta trebalo detaljnije ispitati.

Otkriće pruža dragocjen uvid u ranu kršćansku tradiciju i povijesni kontekst tog razdoblja, dodatno rasvjetljavajući drevne tekstove i priče.

Inače, Evanđelje po Tomi Crkva nije uvrstila u kanon Novog zavjeta jer ne donosi istinu o Isusovom životu te se bitno razlikuje od ostala četiri evanđelja.

NAJNOVIJE!