NaslovnicaVijestiMuslimanski vrtići rastući su trend u Njemačkoj

Muslimanski vrtići rastući su trend u Njemačkoj

Grad Neumünster u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein otvara svoj prvi muslimanski vrtić u centru grada, koji će na 2.500 kvadratnih metara imati mjesta za 60 djece.

Dok Kršćanski demokrati (CDU) opisuju novi vrtić kao “kulturno obogaćivanje”, prethodno vladino izvješće navodi da je sponzor koji stoji iza vrtića “strogo šerijatski orijentiran”.

Vijeće Neumünstera podržalo je velikom većinom novi vrtić usmjeren na islam, koji će koštati 2,8 milijuna eura, a svečano otvorenje planirano je sljedeće godine, prenosi RMX News.

Financijski pokrovitelj je lokalno džamijsko udruženje koje pripada krovnoj organizaciji poznatoj kao Udruženje islamskih kulturnih centara (VIKZ) sa sjedištem u Kölnu. No, VIKZ je kontroverzna organizacija.

Ministarstvo za socijalna pitanja Hessena naručilo je izvješće od Ursule Spuler-Stegemann, koja je stručnjakinja za Tursku, 2004. U njezinom je izvješću navedeno da su studentski domovi kojima upravlja VIKZ korišteni “gotovo isključivo za islamsku nastavu i obuku u vjerskoj praksi” i bili su “apsolutno štetni za integraciju”.

U takvim obrazovnim okruženjima učenici su bili “indoktrinirani u striktno šerijatski” oblik islama i “imunizirani protiv kršćanstva i Zapada, kao i protiv našeg ustava”.

Političari su dobro upoznati s dosadašnjim rezultatima VIKZ-a, no unatoč tome gradsko vijeće Neumünstera velikom je većinom glasalo za novi vrtić, s 44 glasa za, samo šest protiv i jedan suzdržan.

“Osim kršćanskih pružatelja usluga, sada će postojati i muslimanska pružateljica usluga dnevnog boravka. Vidim ovo kao kulturno obogaćenje”, rekla je Babett Schwede-Oldehus, predsjednica CDU-ovog odbora za socijalno i zdravstveno osiguranje, prije nego što je glasovanje obavljeno.

Zakoni koje zabranjuje šerijat i konzervativni islam radikalno su u suprotnosti s onim što njemački liberali kažu da žele za svoju naciju, ali u svrhu promicanja multikulturalizma, većina liberalnih skupina i aktivista promiče ideju više muslimanskog useljavanja, kulturnih udruga i i izgradnju džamija.

Vrtići će primati i nemuslimanske učenike

Jedine stranke koje su glasale protiv vrtića bile su Alternativa za Njemačku (AfD) i Heimat Neumünster (bivši NPD), koje obje imaju po tri mjesta.

Voditelji vrtića kažu da će vrtić primati i nemuslimanske učenike, a jezik kojim će djeca u vrtiću govoriti bit će njemački — iako bi se moglo pokazati da je teško provesti ovo posljednje obećanje.

Dok će vrtić plaćati Zajednica islamskih kulturnih centara (VIKZ), grad će subvencionirati opremu sa 250.000 eura i plaćati godišnje troškove najma od 180.000 eura.

VIKZ ima ambiciozne planove proširiti vrtiće diljem Njemačke, a neki od njih već postoje u Berlinu i Dortmundu.

Anketa koju je u svibnju ove godine provela Insa pokazala je da se apsolutna većina od 52 posto radije slaže s tvrdnjom da “Njemačka općenito više ne bi trebala primati izbjeglice iz islamskih zemalja”.

Samo 34 posto kaže da se “ne slažu” ili “imaju tendenciju da se ne slažu” s ovom izjavom. Anketa nadalje pokazuje da je 54 posto ispitanika izjavilo da se “boje da će Nijemci postati manjina u Njemačkoj”. S druge strane, 37 posto reklo je da nisu zabrinuti.

Godine 2023., anketa provedena za novine Bild pokazala je da gotovo dvije trećine svih njemačkih građana želi da savezna vlada zemlje uvede zabranu migracije iz većinski muslimanskih zemalja.

Anketa koju je provela INSA u ime tabloida Bild pokazala je da 61 posto ispitanika sada zagovara odbijanje novih migranata iz islamskih zemalja, a mnogi objašnjavaju da se više ne osjećaju sigurno u vlastitoj zemlji i vjeruju da sve veći broj novopridošlica prezire njemačko društvo.

NAJNOVIJE!