Muslimani žele da islam bude proglašen nacionalnom religijom Britanije

Manje od četvrtine muslimana koji žive u Velikoj Britaniji vjeruje da su Hamasovi teroristi silovali i ubijali izraelske civile u masakru 7. listopada, pokazala je anketa objavljena na šestomjesečnu godišnjicu napada.

Istraživanje, koje je proveo JL Partners za Henry Jackson Society, pružilo je alarmantan uvid u stavove koje dijele muslimanske zajednice koje žive na Zapadu – mnogi od njih ne vjeruju da Izrael ima pravo postojati, osjećaju veće simpatije prema zabranjenoj terorističkoj organizaciji Hamas, te smatraju da Židovi imaju preveliki utjecaj na javno emitiranje i vladinu politiku.

Na pitanje jesu li Hamasovi teroristi počinili ubojstva i silovanja u Izraelu 7. listopada, samo 24 posto ispitanika odgovorilo je da jesu, u usporedbi s 39 posto koji su opovrgnuli tvrdnje i 38 posto koji su rekli da nisu sigurni.

Brojke su u oštroj suprotnosti sa širom britanskom javnošću, od koje 62 posto prihvaća da je Hamas počinio takve zločine.

Antižidovski osjećaji rašireni su među britanskom muslimanskom zajednicom, prema anketi.

Samo 24 posto vjeruje da bi Izrael trebao postojati kao domovina Židova u usporedbi s 49 posto koji misle da ne bi trebala, a 46 posto izražava više simpatija prema Hamasu nego prema Izraelu, a samo 3 posto više podržava židovsku državu.

U odnosu na zapadni pogled na tekući sukob Hamasa i Izraela, većina britanskih muslimana (52 posto) vjeruje da je britanska javna televizija BBC pristrana prema Izraelu.

To je unatoč tome što je britanska televizijska kuća bila pod velikim nadzorom zbog svog početnog izvještavanja o izraelskim osvetničkim zračnim napadima u Gazi nakon masakra 7. listopada.

Slično, gotovo polovica britanskih muslimana (46 posto) vjeruje da Židovi imaju preveliku moć nad politikom vlade Ujedinjenog Kraljevstva, gotovo tri puta više od zajedničkog mišljenja šire javnosti (16 posto), piše Remix News.

Muslimani žele širenje islama u Britaniji

Daljnja anketna pitanja otkrila su želju mnogih muslimana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu da pomaknu brojčanik britanskog društva s manje sekularnog društva kako bi se prilagodili svojim vjerskim uvjerenjima.

Dvije trećine (63 posto) britanskih muslimana želi vidjeti islamske molitvene sobe instalirane u nereligijskim zgradama kao što su bolnice, a slična većina (65 posto) podržava potez da Eid al-Fitr postane državni praznik u Britaniji.

Gotovo šest od deset ispitanika (57 posto) zahtijevalo je obveznu upotrebu halal hrane u svim britanskim školama i bolnicama, a više od polovice (52 posto) muslimana pozvalo je na donošenje zakona koji bi kriminalizirao pokazivanje slike proroka Muhameda.

Dok bi 61 posto britanskih muslimana trenutno glasalo za Laburističku stranku, samo 16 posto smatralo bi da je nepoželjno imati islamsku političku stranku u Britaniji. Slično tome, samo 23 posto smatra da bi bilo nepoželjno da se islam proglasi nacionalnom religijom Britanije i da se u cijeloj zemlji uvede šerijatski zakon.

Za razliku od tolerancije šire britanske javnosti, muslimani su manje voljni prihvatiti progresivne vrijednosti u odnosu na homoseksualce i žene.

Samo 17 posto smatra da je nepoželjno da žene igraju istaknutiju ulogu u društvu, dok samo 28 posto smatra da bi zakon o kriminalizaciji homoseksualnosti u Velikoj Britaniji bio loša stvar.

Britanski muslimani također daleko više podržavaju legalizaciju poligamije u Britaniji u usporedbi sa širom javnošću, u skladu s njihovim vjerskim vrijednostima – dok 70 posto svih Britanaca smatra da bi to bio loš potez, ta se brojka prepolovila (35 posto) kada razmatrajući muslimanske ispitanike u izolaciji.

NAJNOVIJE!