“Infarkta je bilo mnogo”: Liječnik upozorava zdrave i bolesne na pravila tijekom toplinskog vala

Toplinski val u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe se nastavlja, a liječnici apeliraju na sve, posebno na kronične bolesnike, da izbjegavaju izlaganje direktnom suncu od 10 do 17 sati. Posljednjih dana, liječnici imaju više posla nego obično.

Prof. dr. Nemanja Đenić s Vojnomedicinske akademije za Dnevnik RTS-a govorio je o trenutnoj situaciji u susjednoj Srbiji.

Broj pregleda i hospitaliziranih pacijenata povećan je za oko 20% u posljednjih mjesec dana, navodi prof. dr. Đenić. Kapaciteti VMA su potpuno popunjeni, a dodatni kreveti su morali biti uvedeni kako bi se svi pacijenti zbrinuli. Većina intervencija odnosi se na pacijente s akutnim infarktom miokarda.

Srčani udar u 30-im i 40-im: Ako mislite da ste mladi za infarkt, ovo trebate znati

Pacijenti u četrdesetim godinama sve su češći

“Infarkta je bilo mnogo, uključujući i mlade ljude u sali za kateterizaciju srca. Pacijenti u četrdesetim godinama sve su češći. Način života i faktori rizika, zajedno s genetikom, uzimaju svoj danak. Osobe s dijabetesom ili drugim pridruženim faktorima rizika u posebnoj su opasnosti”, naglašava prof. Đenić.

Još jedan čest problem je srčana slabost, osobito kod starijih i kroničnih pacijenata. Tijekom toplog vremena, dolazi do povećanog priljeva krvi u srce zbog širenja krvnih žila, što kod onih s naznakama srčane slabosti može izazvati kliničke simptome.

“Najčešći su pacijenti s gušenjem, ali i ubrzan rad srca, vrtoglavice i nesvjestice kod mlađih ljudi”, dodaje profesor.

Trebaju li pacijenti mijenjati terapiju lijekovima?

Kolapsi i vrtoglavice vrlo su česti tijekom ovih vrućih dana, a oscilacije tlaka glavni su razlog za ta stanja. Pacijenti se često pitaju trebaju li uzimati redovnu terapiju ili smanjiti dozu.

“Smanjite dozu lijeka na pola, kao što ste radili ranije, a zimi ćemo opet povećati terapiju. Oni koji nisu imali to iskustvo trebali bi se posavjetovati s liječnikom”, savjetuje prof. Đenić.

Ako je sistolički tlak ispod 110 mmHg, slobodno se može prepoloviti uobičajena doza terapije. Najvažnije je dobro se hidrirati i izbjegavati boravak vani tijekom najtoplijeg dijela dana.

“Ako simptomi traju ili ne prestaju u roku od 15-20 minuta, potrebno je pozvati stručnu medicinsku pomoć”, ističe prof. dr. Nemanja Đenić na kraju gostovanja u Dnevniku.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!