NaslovnicaVijestiLiječnik nema stanica raka mozga godinu dana nakon početka liječenja inovativnom terapijom

Liječnik nema stanica raka mozga godinu dana nakon početka liječenja inovativnom terapijom

Australski liječnik nema stanica raka mozga godinu dana nakon početka liječenja inovativnom terapijom. 

Godinu dana nakon liječenja glioblastoma, koje je provedeno prvi put u svijetu, australski liječnik Richard Scolyer i dalje je bez raka, objavio je BBC.

Ovaj cijenjeni patolog osmislio je eksperimentalnu terapiju na temelju svojih istraživanja melanoma.

Podtip glioblastoma koji je dijagnosticirao profesor Scollier toliko je agresivan da pacijenti općenito žive manje od godinu dana.

No, 57-godišnji znanstvenik objavio je da je prethodna snimka pokazala da više nema tumorskih stanica.

“Iskreno, sada sam bio nervozniji nego na prvoj projekciji”, rekao je za BBC.

“Samo sam oduševljen i zadovoljan… Ne mogu biti sretniji”, dodaje.

Profesor Scolyer jedan je od najuglednijih australskih medicinskih umova.

Ove godine također je proglašen Australcem godine, zajedno s kolegicom i prijateljicom Georginom Long, kao priznanje za njihov dugogodišnji rad u istraživanju melanoma.

Njih dvoje su direktori australskog Instituta za istraživanje melanoma.

Tijekom prošlog desetljeća, istraživanje imunoterapije, koja koristi imunološki sustav tijela za napad na stanice raka, uvelike je povećalo izglede za izlječenje pacijenata s uznapredovalim melanomom diljem svijeta.

Sada ih je polovica uglavnom izliječena, što je velik porast u odnosu na prijašnjih 10 posto.

Nalazi iz tog istraživanja sada koriste profesorica Long i njezin tim liječnika za liječenje Schuylera u nadi da će pronaći lijek i za njegovu bolest.

Long, poznata onkologinja, i njezin tim stručnjaka otkrili su da imunoterapija djeluje bolje u liječenju melanoma kada se koristi kombinacija lijekova i kada se daju prije bilo kakvog postupka uklanjanja tumora.

Prvi pacijent s rakom mozga liječen imunoterapijom

Prošle je godine Schuyler postao prvi pacijent s rakom mozga koji je prije operacije liječen imunoterapijom.

Također je prvi koji je primio cjepivo prilagođeno karakteristikama njegovog tumora, koje poboljšava učinak lijekova na otkrivanje raka.

Nakon nekoliko iscrpljujućih mjeseci liječenja početkom godine, tijekom kojih je imao epileptične napadaje, probleme s jetrom i upalu pluća, profesor Scollier kaže da se osjeća zdravije.

Dugo se nisam osjećao bolje, tvrdi ovaj liječnik i dodaje da se vratio svakodnevnim treninzima koji često uključuju lagano trčanje od 15 kilometara.

“To definitivno ne znači da je moj rak mozga izliječen… ali lijepo je samo što se još nije vratio i što još uvijek imam vremena uživati ​​sa svojom suprugom Kathy i troje divne djece.”

Do sada prikupljeni rezultati iznimno su ohrabrujući da bi dvojac znanstvenika mogao biti blizu otkrića koje bi moglo pomoći u izlječenju oko 300.000 ljudi diljem svijeta kojima se svake godine dijagnosticira rak mozga.

NAJNOVIJE!