Lezbijka u središtu bogohulne Olimpijske ceremonije kaže da je glumila ‘olimpijskog Isusa’

Barbara Butch, lezbijka koja je sudjelovala u ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, izjavila je kako je namjeravala predstaviti “olimpijskog Isusa” tijekom kontroverznog događaja.

Ova izjava je došla putem njezinog Instagram profila, a Thomas Stevenson iz Post Millenniala ju je podijelio na društvenim mrežama.

Prema snimkama zaslona s njezinog Instagram profila, Butch je, koja se identificira kao lezbijka, željela prikazati Isusa Krista u performansu koji je naišao na oštre reakcije javnosti.

U objavi na Instagramu, Butch je napisala: “Žao mi je, ali 1) @barbarabutch kao olimpijski Isus”, što je izazvalo burne reakcije i podijeljena mišljenja.

Redatelj ceremonije, Thomas Jolly, inače poznat po svojoj homoseksualnoj orijentaciji, odbacio je optužbe da je događaj bio inspiriran kršćanskom ikonografijom, ističući da je cilj bio prikazati poganske bogove, a ne Posljednju večeru.

Unatoč njegovim tvrdnjama, mnogi su kritizirali ceremoniju zbog korištenja drag queenova i kostimiranih izvođača koji su parodirali sliku Leonarda da Vincija.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izdao je ispriku, navodeći kako nije bio cilj uvrijediti ikoga. No, brojni korisnici društvenih mreža osudili su događaj kao bogohuljenje.

Butch je dodatno podigla tenzije objavom na Instagramu gdje je referencirala “novi homoseksualni testament” u kontekstu spornog događaja, uspoređujući prizore ceremonije s Posljednjom večerom.

Kršćanske zajednice i mnogi drugi izrazili su nezadovoljstvo i osudili ceremoniju. Nadbiskup San Francisca, Salvatore Cordileone, opisao je događaj kao primjer “sekularnog fundamentalizma” koji je zahvatio Olimpijske igre, dok je biskup Joseph Strickland to nazvao “novim padom za našu ljudsku zajednicu”.

Elon Musk, glavni izvršni direktor platforme X, također je izrazio svoje nezadovoljstvo, nazvavši nastup “iznimno nepoštovanjem prema kršćanima”.

NAJNOVIJE!