Kevin Costner je snimio povijesni film o vjeri
Snimka zaslona: Warner Bros

Za legendarnog holivudskog glumca Kevina Costnera, pričanje priče o američkoj graničnoj prošlosti uvijek je bilo pitanje vjere.

Oscarom nagrađeni glumac i redatelj, danas 69-godišnjak, znao je da autentičan prikaz doseljeničkih priča ne bi bio moguć bez prikazivanja ključne uloge koju je vjera odigrala u njihovom održavanju na iscrpljujućem putu do novog doma. To je bilo ključno i za dovođenje filma “Horizont: Američka saga” na veliko platno.

“Vjera je ono što je vodilo ljude u nepoznato”, rekao je Costner za The Christian Post. “Jednostavno su se oslanjali na to. Postojalo je obećanje, ali obećanje nije bilo dovoljno. Morali ste ići na vjeru. Ljudi su donijeli religiju sa sobom na zapad.”

Smješten u pozadinu jednog od najtragičnijih i najkrvavijih prevrata u Americi, Građanskog rata, “Horizont” prati isprepletene živote obitelji, prijatelja i protivnika od 1861. do 1865. godine, dok se podijeljena nacija bori da odluči kakva zemlja Sjedinjene Države Amerike trebaju biti.

Kevin Costner je u projekt uložio 38 milijuna dolara

Costner glumi uz Siennu Miller, Sama Worthingtona i Lukea Wilsona, ali je također režirao, producirao i koscenarist trosatnog filma, prvog u četverodijelnoj seriji. Projekt je Costnerov magnum opus, u koji je od 80-ih uložio 38 milijuna dolara vlastitog novca. Tijekom ovog dugog puta vjera je održala Costnera, koji je rekao da se morao držati čvrstog uvjerenja da će se film ostvariti u svoje vrijeme.

“Pokušavam forsirati stvari snagom volje, i bio sam u mogućnosti to učiniti puno u svom životu. Ali također sam otkrio da stvari dođu u svoje vrijeme. Mislim da je to način na koji je moja karijera išla. Sve u svoje vrijeme, nisam izbio na scenu kao tinejdžer.”

Međutim, “Horizont” nije tradicionalni projekt utemeljen na vjeri. Oštar prikaz često nasilnog i bezakonog starog zapada i napetog odnosa doseljenika s američkim domorocima dobio je ocjenu “R” za nasilje, golotinju i seksualnost. Ipak, prožet je duhovnim temama, prikazujući duboku vjeru koju su posjedovale mnoge obitelji i preplićući stihove iz Svetog pisma s dijalogom likova.

“Želio sam da se [Sveto pismo] očito poveže sa situacijom”, rekao je Costner. “Odrastao sam kao baptist i crkva je oduvijek bila dio mog života.”

Film odražava Costnerovo uvjerenje da “nasilje i humanost mogu ići zajedno”, a redatelj se nada da će poruka filma odjeknuti kod publike i postati nešto što će željeti podijeliti s mlađim generacijama.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare