NaslovnicaVijestiKatolički zdravstveni sustav najavio da će omogućiti pobačaje u određenim situacijama

Katolički zdravstveni sustav najavio da će omogućiti pobačaje u određenim situacijama

Katolički zdravstveni sustav, Bon Secours Mercy Health, koji djeluje u Kentuckyju, Ohiju, Virginiji i Južnoj Karolini, najavio je da će omogućiti pobačaje u određenim medicinskim situacijama, što predstavlja odstupanje od tradicionalnog katoličkog učenja o pobačaju.

Ova odluka je dio njihove posvećenosti “kontinuiranoj podršci liječnicima koji provode medicinski neophodne pobačaje”, prenosi 21 WFMJ. Međutim, sustav neće omogućiti izborne pobačaje.

Jennifer Robinson, voditeljica za odnose s javnošću i komunikacije u Mercy Healthu, izjavila je za 21 WFMJ: “Iako je zakonodavno okruženje složeno, naša nas Misija tjera da pružimo suosjećajnu skrb za sve.”

Robinson je također naglasila da u hitnim situacijama, kada pružatelji usluga slijede bolnička pravila i medicinske standarde, mogu očekivati podršku Bon Secours Mercy Healtha. Pohvalila je liječnike i medicinsko osoblje zbog njihove predanosti pružanju izvrsne i suosjećajne skrbi za pacijente.

Ipak, stav Mercy Healtha u vezi s medicinski neophodnim pobačajima suprotan je katoličkom učenju koje tvrdi da je pobačaj uvijek moralno neprihvatljiv. Prema Katekizmu Katoličke Crkve, paragraf 2271, “Od prvog stoljeća Crkva je potvrdila moralnu zloću svakog izvršenog pobačaja. Ovo se učenje nije promijenilo i ostaje nepromjenjivo.”

Iznimke pobačaja

Članak EWTN-a istražuje stav Crkve prema iznimkama pobačaja radi spašavanja života majke. Papa Pio XII. je 1951. godine izjavio da Crkva nikada nije naučavala da se život djeteta mora dati prednost pred životom majke, niti obrnuto, te da se uložiti svi napori kako bi se spasili životi oboje.

U istom članku, velečasni EM Robinson, OP, objašnjava da medicinske intervencije za spašavanje majčina života, poput slučajeva izvanmaternične trudnoće, ne potpadaju pod definiciju pobačaja. Prema Robinsonu, jedino etički opravdano razumijevanje ovih situacija pokazuje da one nisu istinske iznimke.

On naglašava da i majka i nerođeno dijete imaju jednaka prava na život i da medicinske intervencije koje spašavaju majčin život, ali nenamjerno rezultiraju smrću djeteta, nisu pobačaji.

NAJNOVIJE!