Kanađanka želi biti eutanazirana samo zato što ima anoreksiju

Kanađanka Lisa Pauli (47) želi umrijeti jer se godinama bori s poremećajem prehrane.

Kanađanka Lisa Pauli želi biti eutanizirana jer ima anoreksiju. Borba s poremećajima prehrane je, kako kaže, iskrivila njezin odnos prema tijelu od 8. godine.

Danas, Lisa ističe da ima 42 kilograma i da može proći dane bez konzumiranja hrane. Priznaje da je preslaba da bi bez pauze nosila namirnice kući.

Svaki dan je pakao, izjavila je. “Tako sam umorna. Gotova sam. Sve sam pokušala. Osjećam se kao da sam proživjela svoj život.”

Zakonski, Lisa trenutno ne može dobiti medicinsku pomoć kako bi umrla – barem još uvijek.

Proširenje kriterija za medicinski potpomognutu smrt, koje će stupiti na snagu u ožujku 2024., omogućit će Kanađanima poput Lise, čije je jedino osnovno stanje mentalni poremećaj, da odaberu medicinsku potpomognutu smrt.

Kanada je 2016. legalizirala potpomognutu smrt za osobe s neizlječivim bolestima, a 2021. ju je proširila na osobe s neizlječivim stanjima. Zakonske promjene ubrzale su pravosudne odluke koje su uklonile zabrane pomaganja ljudima da umru.

Kanada je jedna od najprogresivnijih zemalja po pitanju eutanazije

Prema izvješću stručnog povjerenstva kanadskom parlamentu, nova odredba o mentalnom zdravlju čini Kanadu jednom od najprogresivnijih zemalja na svijetu kada je riječ o medicinskoj pomoći u umiranju (MAID).

VIDI OVO: Kako kršćani trebaju reagirati na eutanaziju?

Zagovornici potpomognute smrti – koja je i dalje novi koncept u mnogim dijelovima svijeta – tvrde da se radi o pitanju osobne autonomije.

Prema dostupnim podacima za 2021., 10.064 osobe su umrle medicinski potpomognutom smrću, što čini otprilike 3,3% svih smrtnih slučajeva u Kanadi te godine. U usporedbi, Nizozemska je imala 4,5% takvih slučajeva, a Belgija 2,4%. U obje zemlje pomoć pri umiranju je legalizirana od 2002. godine.

Ovoj ženi je potreban medicinski tretman, a ne smrt

Želja Lise Pauli da umre eutanazijom ne jamči da je eutanazija za duševne bolesti ikada opravdana. Njezina je priča ilustracija žene kojoj je potreban dobar medicinski i mentalni tretman i podrška, a ne smrt.

Da, prirodno je da bi se u svom stanju osjećala “umorna od života”, ali odgovor nije smrt smrtonosnim lijekovima, već podrška i intenzivno liječenje koje daje život, a ne smrt, piše Lifenews.com.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!