Kanada planira zakonom odobriti besplatnu kontracepciju i pilule za pobačaj

Kanadska gospodarska komora rekla je da je "razočarana što vidi" da se prijedlog zakona C-64 kreće na "konačno glasovanje bez ikakvih amandmana".

Zakon koji bi omogućio “besplatne” kontraceptive, uključujući abortivna sredstva za svakog Kanađanina koji ih želi, blizu je odobrenja nakon što je prošao ključno glasanje u Senatu krajem prošlog tjedna.

Prijedlog zakona C-64 , koji je ranije ove godine predstavio ministar zdravstva Mark Holland kao “Zakon o farmaciji”, samo je jedan glas od toga da postane zakon.

Holland se zalagao za usvajanje svog takozvanog “pharmacare” zakona, koji bi svima omogućio besplatnu kontracepciju i pilule za pobačaj bez ikakvih izmjena.

Prošlog četvrtka, zakon je prošao drugo čitanje u Senatu “bez amandmana” odbora koji su preporučili izmjene.

Prijedlog zakona naišao je na neuspjehe u Senatu i oštre kritike raznih skupina zbog nejasnog teksta i nejasne konstrukcije.

Campaign Life Coalition (CLC) je rekao da Bill C-64 nije ništa više od plana za širenje “velike laži” da žene nemaju kontrolu nad svojom plodnošću osim ako “iskaču” kontracepcijska sredstva.

Nedavno je Canadian Generic Pharmaceutical Association izrazilo novu zabrinutost, primjećujući da mnogi “aspekti” prijedloga zakona nisu “artikulirani i neće biti utvrđeni sve dok Bill C-64 ne dobije kraljevsku suglasnost, što predstavlja izazov”.

U priopćenju, Kanadska gospodarska komora rekla je da je “razočarana što vidi” da se prijedlog zakona C-64 kreće na “konačno glasovanje bez ikakvih amandmana”.

“Sam zakon, koji ima samo dvije stranice, postavlja više pitanja nego odgovora”, primijetila je Kathy Megyery, koja je viša potpredsjednica i glavna direktorica Komore za Quebec.

NAJNOVIJE!