Kako tableti utječu na djecu? Nova studija donosi uznemirujuće podatke

U najnovijem istraživanju koje je provelo Jamma Pediatrics, otkriveno je da prekomjerna uporaba tableta može značajno povećati razinu ljutnje i frustracije kod djece.

Ova studija, koja je uključivala anketu provedenu među 315 kanadskih roditelja djece u dobi od 3,5 do 5,5 godina, pokazuje da se s povećanjem vremena provedenog na tabletima za samo 30 minuta tjedno, broj izljeva bijesa također povećava.

Melissa Henson iz Parents Television Media Council navodi nedavno istraživanje iz Danske koje preporučuje ograničenje vremena pred ekranom na tri sata tjedno.

Ova studija sugerira da djeca koja se pridržavaju ovog ograničenja pokazuju bolju emocionalnu stabilnost, manju sklonost anksioznosti i depresiji te manje probleme s mentalnim zdravljem.

Roditelji bi trebali obratiti pozornost na znakove prekomjerne upotrebe ekrana, kao što su gubitak interesa za druge aktivnosti, poteškoće sa snom i problemi s pažnjom. Stručnjaci savjetuju da se vrijeme provedeno na tabletima ograniči, a ne potpuno ukloni.

Također, važno je ne koristiti tablete kao brzi lijek za smirivanje uzrujanog djeteta. Preporuka je da roditelji sami smanje svoje vrijeme pred ekranom kako bi postavili dobar primjer svojoj djeci i poboljšali obiteljsku dinamiku.

NAJNOVIJE!