Joe Biden, deklarirani katolik, ne slaže se sa stajalištem Katoličke Crkve o in vitro oplodnji

Predsjednik Joe Biden izrazio je jučer svoje neslaganje sa stavom Katoličke Crkve da je in vitro oplodnja (IVF) nemoralna, jer ubija bezbrojne nerođene ljudske bebe.

Dopisnik EWTN-a iz Bijele kuće, Owen Jensen, jučer je upitao predsjednika Bidena što misli o stajalištu Crkve o tom pitanju.

“Katolička crkva kaže da je IVF nemoralna i pogrešna jer uništava bezbrojne ljudske embrije. Što kažete na to?”, upitao je Jensen.

“Ne slažem se s tim stavom”, odgovorio je Biden prije nego što je otišao.

IVF je medicinski postupak kojim se u laboratorijskom okruženju spajaju spermija i jajna stanica kako bi se začelo dijete izvan spolnog čina. Živi embrij kasnije se implantira u maternicu kako bi se nastavio razvijati do rođenja.

Dok Crkva potiče određene tretmane plodnosti za parove koji se bore za dobivanje djece, uporaba IVF-a je u suprotnosti s katoličkim učenjima jer razdvaja čin braka od rađanja, piše CNA.

Iako je Biden deklarirani katolik, kritizirao je presudu Alabame kao “nepoštivanje mogućnosti žena da donose te odluke za sebe i svoje obitelji”.

Rekao je da je odluka “nečuvena” i “neprihvatljiva”, nazvavši je “izravnom posljedicom poništavanja Roe v. Wadea”.

Biden i Demokrati nisu jedini koji su izrazili podršku IVF-u nakon odluke u Alabami. Nekoliko vodećih republikanaca, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pozvali su na donošenje novih zakona za proširenje pravne zaštite za IVF.

NAJNOVIJE!