Izraelski arheolozi otkrili 2.000 godina stare relikvije iz Isusovog vremena

Arheolozi u Jeruzalemu otkrili su otpad i relikvije stare 2.000 godina iz Isusovog vremena, u sklopu iskopavanja drenažnog kanala koji je nekoć prolazio ispod glavne prometnice grada.

Iskopavanje, koje vodi Uprava za antikvitete Izraela uz financijsku podršku Davidova Grada, otkrilo je ne samo otpad nego i predmete koje su svakodnevno koristili građani Jeruzalema: posuđe i staklene bočice uz sjemenke grožđa, zrna žitarica, kosti riba i ljuske jaja.

Prema priopćenju za medije, kanal je prolazio ispod “šarenih tržišta Jeruzalema u podnožju Brda hrama” i “duž cijele duljine Grada Davidova” u desetljećima prije razaranja Jeruzalema 70. godine. Bio je to “glavni podzemni arterij Jeruzalema.”

Moguće je da su neki od predmeta koristili građani koji su vidjeli, pa možda čak i razgovarali s Isusom.

“U usta kanala su se usisavali ostaci života iznad glavne ulice Jeruzalema, gdje su ostali sačuvani između zidova baš onakvi kakvi su bili u trenutku razaranja grada”, rekla je Ayala Zilberstein, voditeljica iskopavanja u ime Uprave za antikvitete Izraela.

“Mali nalazi pričaju veliku priču, od zlatnog doba Jeruzalema i njegovog sjaja kada su njegove ulice bile prepune života, do trenutaka pada grada tijekom pobune protiv Rimljana i potpunog napuštanja nakon razaranja Hrama i grada.”

Foto: Izraelska uprava za antikvitete

Pronađeni su ostaci iz vremena razaranja Jeruzalema

U gornjim slojevima tla arheolozi su pronašli ostatke iz vremena razaranja Jeruzalema, uključujući “cjelovite keramičke lampe koje su datirane” na kraj razdoblja Drugog Hrama.

To razdoblje u povijesti Jeruzalema trajalo je otprilike 600 godina – od izgradnje Drugog Hrama do njegovog razaranja 70. godine. Smeće na rubovima lampi “ostalo je kao znak vatre koja je nekoć gorjela unutar njih”, stoji u priopćenju.

Kako su arheolozi kopali dublje, pronašli su predmete iz desetljeća prije 70. godine, kada je Jeruzalem bio ispunjen “neprekidnom aktivnošću.”

Otkriće sjemenki grožđa, žitarica, kostiju riba i ljuski jaja “bacaju svjetlo na jelovnik građana Jeruzalema kada je grad bio živahan”, navodi se u priopćenju.

“Važno je osvrnuti se na prošlost, prisjetiti se odakle smo došli i što smo prošli, povezati se s našom poviješću, i tako steći širu perspektivu našeg života ovdje u Izraelu”, rekao je Eli Escusido, ravnatelj Uprave za antikvitete Izraela.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!