Eutanazirana djevojka (29) je ostavila 3 riječi na profilu, umrla 20 dana nakon rođendana

Eutanazirana je Zoraya ter Beek (29) u srijedu 22. svibnja nakon višemjesečne borbe za potpomognuto samoubojstvo. Vijest o smrti potvrdio je njezin prijatelj.

Bila je sa svojim dečkom kada je umrla, ali nisu objavljeni daljnji detalji o okolnostima smrti.

Drugi prijatelj je napisao da je Zoraya “umrla na human način”.

Na njenom profilu na društvenoj mreži X objavljene su samo tri riječi: “Zoraya – Status: Nestala”, čime se sugeriralo da više nije živa.

Zoraya je umrla nekoliko dana nakon rođendana koji je proslavila 2. svibnja.

Dobila je konačno odobrenje za potpomognutu eutanaziju samo nekoliko dana prije smrti. Pokušavala je umrijeti potpomognutom smrću tri i pol godine.

Zoraya ter Beek patila je od depresije, autizma i graničnog poremećaja osobnosti zbog čega je odlučila okončati život eutanazijom.

Nizozemska je bila prva zemlja u svijetu koja je legalizirala eutanaziju još 2001. godine. Godine 2022. u zemlji je bilo 8 720 smrtnih slučajeva uslijed eutanazije, što predstavlja 5 posto svih tamošnjih smrti. To je povećanje od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Do sada su aktivnu eutanaziju u Europskoj uniji omogućile Nizozemska, Belgija, Portugal, Španjolska i Njemačka. Izvan Europske unije moguća je u Švicarskoj, a pasivna eutanazija moguća je u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji.

U Hrvatskoj trenutno ne postoji takav zakon.

NAJNOVIJE!