NaslovnicaVijestiEuropski sud za ljudska prava dopušta zabranu svih “vidljivih simbola vjere” u...

Europski sud za ljudska prava dopušta zabranu svih “vidljivih simbola vjere” u školama

Škole imaju pravo tražiti od učenika da ne nose vidljive vjerske simbole u školi, rekao je Europski sud za ljudska prava (ECHR).

Obrazovni centar ne ograničava vjersku slobodu učenika kada je odlučio zabraniti sve vjerske simbole “bez razlike” među religijama. Drugim riječima, od učenika se može tražiti da svaki vidljivi izraz svoje vjere ostave kod kuće.

U ovoj “konačnoj odluci” od 16. svibnja 2024., vijeće od sedam sudaca ECHR-a odbija žalbu trojice muslimanskih učenika iz Belgije koji su izgubili sudski spor na nacionalnoj razini.

Tvrdili su da je zabranom nošenja “uočljivih vjerskih simbola tijekom nastavnih aktivnosti” uvedenom u njihovoj školi “kršeno njihovo pravo na poštivanje privatnog života, njihovo pravo na slobodu izražavanja vjere ili uvjerenja, njihovo pravo na slobodu izražavanja i njihovo pravo na obrazovanje”.

Nedopuštenost nošenja islamske marame u suprotnosti je s člankom 9 Europske konvencije o ljudskim pravima, rekle su muslimanske obitelji.

No Europski sud odbacio je slučaj rekavši da je tužba “nedovoljno financirana”.

Jedini uvjet za zabrane vidljivih simbola vjere u nastavi trebao bi biti da se primjenjuju s “proporcijom” i izostavljanjem sati vjeronauka, piše Evangelical Focus.

Zabrana zaštite “neutralnosti”

Nedopuštanje nošenja vjerskih simbola može se opravdati načelom “neutralnosti”, kaže ECHR, posebno u kontekstima u kojima se identificira potreba za “zaštitom učenika od bilo kojeg oblika društvenog pritiska i prozelitizacije”.

Mreža javnih škola u flamanskoj regiji Belgije koja je provela zabranu vjerskih simbola u školi rekla je da je to učinila kako bi smanjila “pritisak” na djevojke arapskog podrijetla koje bi se mogle suočiti s “isključenjem” jer ne žele nositi veo.

Europski sud zaključuje rekavši da “koncept neutralnosti u obrazovnom sustavu Zajednice, shvaćen kao zabrana, na opći način, nošenja vidljivih simbola nečijih uvjerenja od strane učenika, sam po sebi nije u suprotnosti s člankom 9. Konvencije. i vrijednosti na kojima se temelji”.

Presudu bi sada mogli slijediti i drugi obrazovni sustavi u Europi.

ECHR je sud Vijeća Europe, međunarodne organizacije koju je osnovalo 46 europskih zemalja. Vijeće Europe ne treba brkati s Europskom unijom koja ima svoju vlastitu pravosudnu granu, Europski sud pravde.

Što vi mislite o ovoj odluci suda o zabrani vjerskih simbola u učionicama? Ostavite nam dolje komentar!

NAJNOVIJE!