NaslovnicaVijestiEuropska komisija 'kažnjava' Mađarsku zbog Orbánovih poteza

Europska komisija ‘kažnjava’ Mađarsku zbog Orbánovih poteza

Europska komisija smanjila je razinu sudjelovanja na sastancima koje organizira Mađarska, reagirajući na poteze premijera Viktora Orbána. Mađarski predstavnici odgovorili su da Komisija ne može birati s kim će surađivati.

Razina sudjelovanja Komisije na neformalnim ministarskim sastancima koje organizira Mađarska spuštena je s političke na službeničku.

Glasnogovornik Komisije Eric Mamer objavio je da će Komisija slati samo više službenike, a ne povjerenike. Također, otkazan je tradicionalni posjet zemlji predsjedateljici, planiran za rujan.

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán posjetio je Moskvu i sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je izazvalo optužbe da zloupotrebljava rotirajuće predsjedništvo EU za svoje ciljeve. Orbánova putovanja, koja opisuje kao mirovne misije, uključuju i posjete Pekingu i Kijevu.

Viktor Orbán želi Europu koja brani kršćanske vrijednosti i zato ga ne vole

Ostale članice EU-a i europske institucije optužuju Orbána da njegovi potezi podrivaju zajedničku politiku EU-a prema Rusiji i Ukrajini.

Postoji mogućnost bojkota Mađarske, a razmatra se i oduzimanje predsjedništva, iako je to teško provedivo.

Mađarski ministar europskih poslova Janos Boka izjavio je da Komisija ne može birati s kim će surađivati, dok je Kinga Gal izjavila da Komisija koristi institucije EU-a za političke ucjene protiv Mađarske.

NAJNOVIJE!