NaslovnicaVijestiEkstremno nevrijeme u Europi: Jesu li ovo znakovi posljednjeg vremena?

Ekstremno nevrijeme u Europi: Jesu li ovo znakovi posljednjeg vremena?

Ekstremno vrijeme nastavlja pogađati dijelove Europe, uz brojne izazove koje donose visoke temperature, poplave, meteo-tsunami i požari. Italija je suočena s rekordnim vrućinama, dok Francusku, Španjolsku, Grčku i Tursku pogađaju požari i drugi ekstremni vremenski uvjeti.

U južnom talijanskom gradu Foggia temperatura se jučer popela do rekordnih 42°C, a hoteli na Siciliji odbijaju primiti turiste zbog suše. U Napulju, požar u distriktu Camaldoli ostavio je dijelove grada prekrivenim prašinom.

U Grčkoj su vlasti zbog požara evakuirale nekoliko sela južno od Atene i na jugu Peloponeza. Španjolski otoci Baleari zabilježili su meteo-tsunami valove u Puerto Alcudiji, dok su slični valovi ranije ovog tjedna zahvatili Menorcu.

Ovi tsunamiji uzrokovani su naglim promjenama tlaka zraka, što dovodi do brzih oscilacija razine mora.

Francuske Alpe također su pogođene ekstremnim vremenom. Poplave su devastirale selo Saint-Christophe-en-Oisans, prisiljavajući stanovnike na evakuaciju helikopterom. Dramatični prizori pokazuju kuće pod vodom i ceste prekrivene blatom.

10 sigurnih znakova posljednjeg vremena

U Turskoj, požari su opustošili nekoliko sela, uzrokujući smrt jedanaest osoba i ozljede desetaka drugih. Vatra, koja je izbila između pokrajina Diyarbakir i Mardin, brzo se proširila zbog jakih vjetrova.

Italija se također priprema za požare zbog visokih temperatura i suhih uvjeta, posebno na Sardiniji i Siciliji. Stručnjaci upozoravaju da klimatske promjene pogoršavaju situaciju, povećavajući učestalost i intenzitet ovakvih događaja.

Dok se Europa suočava s ovim izazovima, kršćani su pozvani da u ovim teškim vremenima traže utočište u vjeri. Ovo je trenutak za pokajanje i vraćanje Bogu, prepoznajući znakove vremena. “Bdijte, dakle, jer ne znate u koji dan dolazi Gospodin vaš” (Matej 24,42).

Neka nas ovi događaji potaknu da se okrenemo Bogu i živimo u skladu s Njegovom voljom.

NAJNOVIJE!