Društvene mreže nas mogu učiniti “glupima”, potvrđuje studija

Engleska Crkva upozorila je da bi nas društvene mreže mogle učiniti “glupima”. Novo izvješće denominacije naglašava da nas povećana uključenost u društvene mreže potiče na ishitrene prosudbe vođa bez provjere točnosti informacija.

“Internet i društvene mreže daju nam iluziju da imamo pristup pouzdanim informacijama”, stoji u izvješću o povjerenju i pouzdanosti unutar Engleske Crkve.

“Iako smo sve sretniji u pojačavanju, tempu i tonu prosudbi o našim vođama, paradoksalno postajemo opušteni u ispitivanju točnosti ili pouzdanosti informacija i izvora koje koristimo.”

Studija, koja nastoji popraviti i promicati povjerenje unutar Engleske Crkve, tvrdi da su ljudi “zavedeni” misleći da su više informirani “zbog lakoće pristupa količini informacija”.

Pretjerano korištenje društvenih mreža dovodi nas “u opasnost da postanemo glupi u svojoj prosudbi o tome kome dati svoje povjerenje”, upozorava se.

Preliminarno izvješće istražuje iskustvo povjerenja i nepovjerenja u širem društvu i unutar Engleske crkve kroz intervjue i razgovore, te nudi prijedloge za promjenu.

Također je izražena zabrinutost da su neki svećenici bili pretjerano kritični prema crkvenim vođama i djelovali s previše “autonomije” ili “separatizma” od crkvenog vodstva.

O izvješću će se raspravljati na Općem saboru Crkve u srpnju.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!