Drevna ‘Vrata pakla’ otkrivena ispod crkve

Arheolozi su ispod crkve u Meksiku otkrili drevna ‘Vrata pakla’ – ulaz u podzemni svijet. To intrigantno otkriće rasvjetljava povijesna vjerovanja zapotečke kulture.

Građevina, pronađena u nalazištu Mitla u Meksiku, nekoć se smatrala vratima u pakao. Sastoji se od labirinta podzemnih prolaza koje su intenzivno koristili Zapoteci, koji su nastanjivali regiju više od 2.200 godina do dolaska Španjolaca 1521. godine.

Iako podrijetlo strukture seže još dalje, Zapoteci su bili ti koji su proširili mjesto prije nego što su ga konačno napustili.

U kasnom 16. stoljeću, nakon španjolskog osvajanja, na vrhu mjesta izgrađena je katolička crkva i druge građevine. Prema predaji Zapoteka, vjerovalo se da je ruševina portal u carstvo pokojnika, a sumnja se da bi se ulaz u podzemne prolaze mogao nalaziti ispod glavnog oltara crkve, piše Charisma News.

Meksički nacionalni institut za povijest i antropologiju (INAH), Nacionalno autonomno sveučilište Meksika (UNAM), Udruga za arheološka istraživanja i istraživanje i projekt ARX udružili su snage kako bi istražili ovo izvanredno otkriće.

Otkrivena je mreža tunela

Koristeći tehnike geofizičkog skeniranja, otkrili su složenu mrežu tunela. Međutim, najznačajnije otkriće do sada je područje otprilike od 5 do 8 metara ispod razine tla, koje bi moglo otkriti pozamašnu komoru.

Ovaj razvoj je i uzbudljiv i samo je početna faza istraživanja.

Projekt ARX, jedan od ključnih sudionika otkrića, objavio je izjavu kojom potvrđuje:

“Godine 1674. dominikanski otac Francisco de Burgoa opisao je istraživanje ruševina Mitle i njihovih podzemnih odaja od strane skupine španjolskih misionara. Burgoin izvještaj opisuje prostrani podzemni hram koji se sastoji od međusobno povezanih odaja, u kojima su smještene grobnice visokih svećenika i kraljeva Teozapotlána.

“Od posljednje podzemne komore, kamena su vrata vodila do duboke špilje koja se protezala trideset liga pod zemljom. Ova je špilja bila ispresijecana prolazima nalik ulicama, sa stupovima koji su podupirali njezin krov. Prema Burgoi, misionari su zapečatili sve ulaze u ovaj podzemni labirint, ostavljajući samo nadzemne palače.”

Ovo otkriće usporedno je s proučavanjima LA Marzullija, koji je proveo godine proučavajući Nefile. Otkrića iz drevnog Izraela pokazuju da su postojala plemena mogućih Nefila koji su živjeli u nizu špilja i provodili veliku količinu vremena pod zemljom. Baš kao i špiljski sustav pronađen ispod nalazišta Mitla.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!