NaslovnicaVijestiCrkvene banke u Njemačkoj obrću milijarde eura

Crkvene banke u Njemačkoj obrću milijarde eura

U Njemačkoj djeluje gotovo 3.000 banaka, uključujući velike, privatne, štedionice i zadružne banke poput Volksbank i Raiffeisen Bank. Među njima su i banke povezane s crkvom: dvije evangeličke i pet katoličkih, koje upravljaju milijardama eura.

Evangelička banka KD iz Dortmunda ima kapital od oko 7 milijardi eura, dok katolička banka BiB raspolaže s oko 6,5 milijardi eura. Obje banke pružaju univerzalne usluge, uključujući kredite za automobile i nekretnine, bez obzira na vjersku pripadnost klijenata.

KD banka osnovana je 1920-ih kao zadruga za financiranje crkvenih i karitativnih ustanova. Predsjednik Uprave KD-banke, Ekkehard Helge Thiesler, ističe da banka i dalje financira socijalne i ekološke projekte, izdvojivši oko tri milijarde eura za te svrhe.

Kao primjer navodi izgradnju kuće za pomoć mladima u evangeličkom dekanatu München, te financiranje socijalnih stanova i sanaciju starih zgrada.

Stephan Paul, profesor na Rurskom sveučilištu u Bohumu, kaže da crkvene banke imaju prednosti u financiranju crkvenih projekata i nude povoljnije uvjete od velikih banaka. KD banka ima oko 28.000 privatnih klijenata, što čini oko deset posto njezinog bilanca.

Katolička banka BiB također se fokusira na financiranje socijalnih ustanova, poput domova za starije i bolnica. BiB zapošljava oko 180 službenika i ima bilancu od 6,5 milijardi eura, s jednim od najvećih kreditnih portfolija od 4,5 milijarde eura.

Prošle godine BiB je dobila 1.500 novih privatnih klijenata, a predsjednik Uprave, Peter Güllmann, ističe da 15% poslovanja otpada na privatne klijente, čime banka želi biti prisutna među širokim slojevima društva.

Unatoč tome što djeluju manje od velikih banaka poput Deutsche Bank, crkvene banke uspijevaju uskladiti novac i etiku, zaključuje Deutsche Welle.

NAJNOVIJE!