Brazil zabranio društvenu mrežu X (nekadašnji Twitter)

Brazilski Vrhovni sud je jednoglasno potvrdio odluku jednog od svojih sudaca da zabrani društvenu mrežu X, nekadašnji Twitter, u vlasništvu milijardera Elona Muska, u cijeloj zemlji, objavljeno je na stranicama suda.

Odbor koji je glasovao sastojao se od pet od punih 11 sudaca, uključujući Alexandrea de Moraesa, koji je prošlog petka naredio blokiranje platforme jer X nije imenovao svog pravnog zastupnika u Brazilu kako to zahtijeva zakon, izvijestio je AP.

Platforma “X” ostat će blokirana u Brazilu sve dok ne ispoštuje naredbe i ne plati nepodmirene kazne koje su prošli tjedan premašile tri milijuna dolara, odlučio je sudac De Moraes.

De Moraes je također odredio dnevnu kaznu od 50.000 reala (oko 8.000 eura) za ljude ili tvrtke koje koriste virtualne privatne mreže ili VPN-ove za pristup društvenoj mreži X.

Ovaj ishod pred brazilskim Vrhovnim sudom potkopava napore Muska i njegovih pristaša da prikažu suca kao “autoritarnog cenzora političkog govora”, javlja AP.

Neki pravni stručnjaci doveli su u pitanje razloge za odluku i način na koji će se ona provesti, uključujući Brazilsku odvjetničku komoru, koja je rekla da će od Vrhovnog suda zatražiti reviziju odredbe.

Brazil je jedno od najvećih tržišta X-a, s desecima milijuna korisnika, a njegovo blokiranje predstavlja dramatičnu eskalaciju višemjesečne svađe između Elona Muska i De Moraesa oko slobode govora, krajnje desničarskih profila i dezinformacija.

“Opetovano je i grubo prekršio brazilski ustav, nakon što se zakleo da će ga štititi”, napisao je Musk o De Moraesu nekoliko sati prije glasovanja.

NAJNOVIJE!