Biološki muškarci će boksati protiv žena na Olimpijskim igrama: Na što je svijet spao!

Biološki muškarci na Olimpijskim igrama u Parizu imaju dozvolu boksati protiv ženskih boksačica koje su zbog toga zgrožene.

Međunarodni olimpijski odbor dopustio je nastup dvjema transrodnim boksačicama koje nisu prošle test spolnosti na posljednjem Svjetskom boksačkom prvenstvu u New Delhiju.

MOO je svima sugerirao okvire po kojima bi trebali postupati, a kriterije je ipak prepustio svjetskim federacijama izmičući se od teških odluka.

No jednu takvu, proturječnu, ipak su donijeli, a to je da Alžirka Imane Khelif (57 kg) i Tajpežanka Lin Yu Ting (66 kg) mogu nastupati na Igrama među ženama. A po Svjetskom boksačkom savezu obje imaju muške kromosome, ali i razinu testosterona iznad biološki uobičajene za žene.

Ako se pitate kako je došlo do toga, valja reći da je MOO suspendirao Svjetski boksački savez (zbog netransparentnosti vođenja) i da je sam organizirao olimpijske kvalifikacije, a samim tim odredio i uvjete nečije biološke prihvatljivosti, piše Večernji.

Kad su novinari zatražili očitovanje, glasnogovornik MOO-a Mark Adams odgovorio je pojednostavljeno:

“Sve sportašice koje se natječu ispunjavaju kriterije prihvatljivosti. U putovnicama su žene.”

Njihove snove bi mogao uništiti jedan muškarac

A znate kako je s putovnicama, to su isprave koje se najviše krivotvore. Ne kažemo da je to i ovdje slučaj, no definitivno su potrebni precizni kriteriji spolnosti u ime natjecateljske korektnosti. Jer, nije isto ako je netko prošao muški pubertet pa onda mijenjao spol u ženski ili je to učinjeno prije puberteta.

Što o tome misle ostale boksačice, prilično je jasno i iz onoga što je o tome na društvenim mrežama napisala Claressa Shields, dvostruka olimpijska pobjednica: “Dakle, dopustili su muškarcima da se bore protiv žena u olimpijskom boksu. Ne bih podnijela takve stvari. To je tako srceparajuće za žene kojima bi njihove snove mogao uništiti jedan muškarac.”

Kontroverznu odluku MOO-a kritizirala je i Ebanie Bridges, bivša IBF-ova prvakinja:

“Tko god je u toj komisiji odlučio o tome, zacijelo nije žena koju je muškarac iste težine pogodio punom snagom da bi osjetila razliku. Jako mi je žao biološki rođenih žena koje su toliko naporno radile da bi došle do ove točke u karijeri i da bi se onda morale natjecati protiv transrodne osobe koja je bila diskvalificirana jer je muškarac. Na što je ovaj svijet spao…”

Zagovornici uključivosti transrodnih osoba kazat će da bi zabrane bile kršenje ljudskih prava.

Cijeli slučaj je komentirao i Željko Mavrović na RTL Direktu:

NAJNOVIJE!