Bijela kuga hara Europom: Škole u Engleskoj se zatvaraju, spajaju i smanjuju

Osnovne škole u ​​Engleskoj se zatvaraju, spajaju i smanjuju kako broj učenika opada, a londonske općine su među najteže pogođenim padom nataliteta i rastućim troškovima.

Analiza Guardiana pokazala je da je 88 osnovnih škola u Engleskoj prošle godine imalo više od dvije trećine praznih mjesta i da im prijeti zatvaranje. Od 2010. broj učenika osnovnih škola u Engleskoj pao je za 570.000 ili za 11,5 posto školskih kapaciteta.

Londonske općine Hackney i Lambeth objavile su prošli tjedan prijedloge za značajno smanjenje broja učenika i zatvaranje osnovnih škola.

Hackney Borough je najavio planove za zatvaranje četiriju osnovnih škola, pri čemu će dvije biti potpuno zatvorene, a druge dvije zatvorene i spojene s drugim školama kako bi se smanjili financijski troškovi.

U općini Lambeth natalitet je od 2009. pao za trećinu, a ekonomska kriza, pandemija korone i Brexit doveli su do značajnih migracija. Prema službenim podacima, gotovo 15 posto školskih mjesta u Londonu sada je nepopunjeno.

Predviđa se daljnji pad broja novih učenika za sedam posto do 2026. – 2027. godine, što je ekvivalent za oko 243 razreda djece.

Hrvatska, kao i druge zemlje u regiji, također je godinama zahvaćena ovim trendom.

NAJNOVIJE!