Austrija legalizirala eutanaziju

Nova godina započela je u Austriji ponudom potpomognutog samoubojstva onim odraslima za koje se smatra da previše pate da bi ostali živi.

Vlasti kažu da je ta praksa strogo regulirana. Potpomognuto samoubojstvo bit će ograničeno na smrtno bolesne odrasle osobe ili one s trajnim iscrpljujućim stanjem. Prema zakonu, maloljetna djeca i osobe koje pate od psihičkih problema ne mogu pristupiti ovoj opciji, piše Vatican News.

Oštro protivljenje austrijskih katoličkih biskupa

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije i nadbiskup Salzburga mons. Franz Lackner upozorio je u ime austrijskih katoličkih biskupa da je ovaj zakon neprihvatljiv, te su biskupi iznimno zabrinuti zbog izglasavanja istoga, dodavši da je ovaj zakon očito postao standardna praksa u zemljama u kojima je već legalizirana eutanazija.

“Riječ je očito o kulturnom trendu u kojemu je jedini oblik života koji je vrijedan življenja – pun i aktivan život”, dodao je nadbiskup Lackner.

Austrijski biskupi isto tako oštro osuđuju manipulativnu prirodu riječi “dostojanstveno umiranje”, kojim se u izrazito katoličkoj naciji nerijetko opisuje (opravdava) ovaj zakon o (potpomognutom) samoubojstvu. Štoviše, austrijski biskupi strahuju da će ovaj zakon u javnosti raširiti stav da se “svaki hendikep ili bolest doživljava kao neuspjeh koji se ne može tolerirati”, piše Bitno.

VIDI OVO: Švicarci odobrili “kapsule za eutanaziju”: Osoba umre za manje od minute

Austrija je sada među nekoliko europskih zemalja koje su legalizirale oblike potpomognutog samoubojstva, uključujući Belgiju i Nizozemsku, Francusku, Španjolsku i Švicarsku.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!