Australski zakonodavac namjerava naložiti vjerskim školama da zapošljavaju homoseksualne učitelje

Južnoaustralski zakonodavac Robert Simms namjerava predložiti zakon kojim bi se vjerskim školama naložilo zapošljavanje homoseksualnih učitelja.

Kao član Stranke zelenih, Simms želi ukloniti izuzeća za vjerske institucije i osigurati jednaku zaštitu za sve građane Južne Australije. Kritizirao je saveznu vladu zbog odugovlačenja s tim pitanjem i pozvao lokalnu vladu da djeluje.

Warwick D’Silva iz Australske obiteljske udruge protivi se Simmsovom prijedlogu, tvrdeći da bi uklanjanje izuzeća vjerskim školama oduzelo slobodu zapošljavanja prema njihovim uvjerenjima.

Ističe da trenutna izuzeća štite pravo roditelja da djecu obrazuju prema vlastitim vjerovanjima, što je priznato u međunarodnim zakonima.

Na federalnoj razini, trenutna izuzeća bi i dalje vrijedila, čak i ako Simmsov prijedlog prođe, jer bi federalni zakon o spolnoj diskriminaciji imao prednost. Simmsov prijedlog dolazi usred šire rasprave o pravima LGBT osoblja i učenika u vjerskim školama u Australiji.

U svibnju je Equality Australia pozvala na zaštitu LGBT osoblja i učenika, dok je ALRC krajem 2023. predložio uklanjanje izuzeća za vjerske škole u saveznom zakonu.

Australske crkve su se usprotivile tim prijedlozima, naglašavajući pravo na zapošljavanje prema vjerskim uvjerenjima.

NAJNOVIJE!