Australci bi mogli završiti u zatvoru do pet godina ako kažu nešto protiv LGBT osoba

Novi zakoni snižavaju pravni prag za pokretanje tužbi za govore mržnje i proširuju popis zaštićenih skupina.

Prema prijedlogu novih zakona o borbi protiv govora mržnje koje predlaže vlada države Viktorija u Australiji, građani bi mogli završiti u zatvoru do pet godina zbog poticanja mržnje.

Ovi zakoni ciljaju ponašanje koje potiče mržnju, ozbiljan prezir, gađenje ili ismijavanje prema pojedincu ili grupi na temelju spola, rodnog identiteta ili rase.

Također, prijedlog zakona kriminalizira prijetnje fizičkim ozljeđivanjem ili uništavanjem imovine, ako su temeljene na zaštićenim karakteristikama poput spola, seksualne orijentacije, invaliditeta, rase i religije, koje su već zaštićene zakonima.

Novi zakoni snižavaju pravni prag za pokretanje tužbi za govore mržnje i proširuju popis zaštićenih skupina. Zakon bi vrijedio i online i offline, uključujući privatne i javne interakcije, no vlada priznaje da će provedba ovih pravila na internetu biti izazovna.

Ove promjene su dio većih reformi Zakona o rasnoj i vjerskoj toleranciji, a cilj im je smanjiti štetne posljedice govora mržnje, zaštititi veći broj ljudi i omogućiti jednostavniji pristup pravnoj pomoći za žrtve.

Nacrt zakona pozdravili su mnogi, uključujući Vijeće za ljudska prava države Viktorija, no naišao je i na kritike.

Pojedinci poput političara Davida Limbricka upozoravaju na moguće narušavanje slobode govora te strahuju da bi se privatni razgovori, poput onih na okućnicama, mogli naći na udaru ovih novih zakona.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!