Atentat na Trumpa: Bivši predsjednik krvavog lica prebačen u bolnicu

Pucnjava na skupu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa izazvala je veliku zabrinutost i osudu diljem svijeta dok vlasti istražuju incident, javlja CNN.

Pucnjava se dogodila u subotu poslijepodne na skupu u Butleru, Pennsylvania. Napadač je ispalio više hitaca s “uzdignute pozicije” izvan skupa prije nego što ga je ubila Tajna služba.

Izvori iz policije navode da je napadač bio na krovu zgrade. Video snimke prikazuju kako je Trump brzo odveden s lica mjesta s krvlju na licu.

Posjetitelji skupa opisali su posljedice kao “kaos”, s općom zbunjenošću. Neki su isprva mislili da su zvukovi vatromet, dok su drugi opisali da su vidjeli ljude pogođene pucnjavom.

Prema Tajnoj službi, incident je rezultirao najmanje jednom mrtvom osobom iz publike i dvoje kritično ozlijeđenih sudionika skupa. Napadač također nije preživio.

Glasnogovornik je izjavio da je Trump “dobro”, a Tajna služba potvrdila je da je siguran. Bivši predsjednik objavio je na društvenim mrežama da je pogođen metkom u “gornji dio desnog uha”.

Više federalnih agencija, uključujući FBI, sada je uključeno u istragu. Dužnosnici za provođenje zakona istražuju pucnjavu kao mogući pokušaj atentata.

Predsjednik Joe Biden razgovarao je s Trumpom nakon pucnjave, izražavajući zahvalnost što je Trump siguran. Osudio je pucnjavu i pozvao na jedinstvo zemlje, rekavši: “Nema mjesta u Americi za ovakav oblik nasilja.” Biden se vraća rano u Bijelu kuću iz Delaware-a kako bi nastavio s informiranjem o situaciji.

Lideri iz SAD-a i diljem svijeta također su reagirali, osuđujući pucnjavu i izražavajući sućut za žrtve.

U izjavi objavljenoj na Truth Social, bivši predsjednik Donald Trump zahvalio je Tajnoj službi i izrazio sućut obitelji ubijenog sudionika skupa od strane strijelca i rodbine teško ozlijeđene osobe:

“Želim zahvaliti Tajnoj službi Sjedinjenih Država i svim službama za provođenje zakona na njihovoj brzoj reakciji na pucnjavu koja se upravo dogodila u Butleru, Pennsylvania. Najvažnije, želim izraziti svoju sućut obitelji osobe koja je ubijena na skupu, kao i obitelji druge osobe koja je teško ozlijeđena. Nevjerojatno je da se takav čin može dogoditi u našoj zemlji. Trenutno se ništa ne zna o napadaču, koji je sada mrtav. Pogođen sam metkom koji je probio gornji dio mog desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu jer sam čuo zvižduk, pucnjeve i odmah osjetio metak kako para kožu. Došlo je do mnogo krvarenja, tako da sam tada shvatio što se događa. BOŽE, BLAGOSLOVI AMERIKU!”

NAJNOVIJE!