Američki sud presudio: Google je nezakonito održavao monopol u online pretraživanju

Ministarstvo pravosuđa SAD-a tužilo je Google zbog njegove kontrole nad oko 90 posto tržišta online pretraživanja.

Google je prekršio američki antikonkurentni zakon prema presudi suca Amita Mehte, koji je označio tvrtku kao monopolista koji je djelovao kako bi održao svoju dominaciju u pretraživanju.

Primijećeno je da je Google platio milijarde kako bi osigurao da bude zadana tražilica na pametnim telefonima i preglednicima

Odluka je donesena nakon dugotrajnog suđenja i može značajno utjecati na način na koji milijuni korisnika pristupaju informacijama online.

Očekuju se kazne, a moguće mjere uključuju obavezu prikazivanja alternativnih pretraživača, piše CNN.

Odluka Okružnog suda SAD-a je zapanjujući prijekor Googleovom najstarijem i najvažnijem poslovanju. Tvrtka je potrošila desetke milijardi dolara na ekskluzivne ugovore kako bi osigurala dominantnu poziciju kao svjetski zadani pružatelj usluga pretraživanja na pametnim telefonima i web preglednicima.

Ti ugovori su joj dali mogućnost da blokira potencijalne konkurente, kao što su Microsoftov Bing i DuckDuckGo, tvrdi američka vlada u povijesnoj antimonopolskoj tužbi podnesenoj za vrijeme Trumpove administracije.

Sada je, rekao je Mehta, ta moćna pozicija dovela do antikonkurentskog ponašanja koje se mora zaustaviti.

Konkretno, Googleovi ekskluzivni ugovori s Appleom i drugim ključnim igračima u mobilnom ekosustavu bili su antikonkurentski, rekao je Mehta. Google je također naplaćivao visoke cijene oglašavanja u pretraživanju koje odražavaju njegovu monopolsku moć u pretraživanju, dodao je.

Ti su ugovori dugo značili da kada korisnici žele pronaći informacije, Google je općenito najlakša i najbrža platforma kojoj se može pristupiti, što je zauzvrat potaknulo Googleov golemi online oglašivački posao.

“Ova pobjeda protiv Googlea je povijesna pobjeda za američki narod”, rekao je državni odvjetnik Merrick Garland u izjavi. “Nijedna tvrtka – bez obzira koliko velika ili utjecajna bila – nije iznad zakona.”

Bijela kuća je ovu presudu nazvala “pobjedom američkog naroda”.

NAJNOVIJE!