29 od 36 žena održalo je trudnoću nakon uzimanja tableta za pobačaj, tvrdi istraživanje

Prema novoj studiji, većina žena koje su se podvrgle poništenju tableta za pobačaj u pokušaju da spase svoje nerođeno dijete rekla je da im je ta odluka bila mnogo lakša od mučne odluke da uzmu tablete za pobačaj kako bi prekinule trudnoću.

Institut Charlotte Lozier, istraživački ogranak grupe za zagovaranje života Susan B. Anthony Pro-Life America, anketirao je 36 žena koje su prošle postupak poništavanja tableta za pobačaj (APR).

Studija, objavljena 5. prosinca u časopisu Cureus, pitala je žene jesu li njihove odluke o pobačaju, a potom o preokretu, bile “vrlo teške, donekle teške, niti lake niti teške, donekle lake, [ili] vrlo lake”.

Kod medikamentoznog pobačaja ženama se daju dva lijeka: mifepriston (poznat i kao RU-486) ​​i misoprostol. Mifepriston djeluje tako da blokira učinke prirodnog hormona trudnoće progesterona. Mizoprostol izaziva kontrakcije i pobačaj.

Budući da mifepriston blokira progesteron, trudnice koje traže APR dobivaju visoku dozu progesterona kako bi držale bebu na mjestu.

Jedna žena je na kraju odlučila pobaciti

Sve žene koje su odgovorile na anketu kontaktirale su APR telefonsku liniju unutar 72 sata od uzimanja mifepristona. Jedna je žena na kraju odlučila pobaciti.

Međutim, 18 drugih ispitanih žena rodilo je svoje bebe do termina. Šest trudnica doživjelo je spontani pobačaj unatoč pokušaju poništenja abortusa, a preostalih 11 još su bile trudne u vrijeme zaključka studije.

„Od osam žena koje su rekle da njihovi partneri žele APR, sedam je opisalo svoje donošenje odluke kao vrlo ili donekle lako (88%), dok je samo 54% (n = 15) žena čiji partneri ne žele APR ili su bili ambivalentni opisalo je da je njihovo donošenje odluka bilo lako, iako razlika nije bila značajna”, navodi se u izvješću.

Nasuprot tome, dvije su žene okarakterizirale svoju odluku da uzmu tablete za pobačaj ili kao “vrlo ili donekle laku”, pri čemu je jedna imala partnera koji je želio da ona pobaci, a druga čiji partner nije želio da prekine njihovo dijete, prenosi Christian Post.

NAJNOVIJE!