Svećenik u dnevnik bilježio zlostavljanja stotina djece: Umro je nekažnjen

U Boliviji je ponovno otvoren slučaj španjolskog isusovca Luisa Maríje Rome koji je u svom dnevniku naveo stotine slučajeva zlostavljanja djece, objavio je Crux pozivajući se na članak objavljen u španjolskim novinama El Pais.

Zlostavljanja su se događala u domorodačkim zajednicama između 1990-ih i ranih 2000-ih. Tužitelji tvrde kako su Romini nadređeni bili obaviješteni o njegovim postupcima, ali nisu poduzeli nikakve mjere.

U članku je opisano kako je španjolski isusovac, poznat pod nadimkom Padre Lucho, sustavno zlostavljao i fotografirao stotine domorodačkih djevojčica između 1994. i 2005. godine, dok je bio misionar u gradu Charagui, u jugoistočnom dijelu Bolivije. Umro je 2019. godine.

Lucho je mamio djevojčice – od kojih su neke imale tek osam godina – obećavajući im slatkiše i Disneyeve animirane filmove. Osim zlostavljanja, Lucho je fotografirao ili snimao svoje žrtve. Njegov pomoćnik poznat kao Bladi navodno mu je pomogao u snimanju fotografija.

“Danas je 10 djevojčica prošlo kroz moju sobe i mora da sam napravio oko 95 fotografija slatkih curica”, opisao je Padre Lucho u svom dnevniku.

Zapisi svjedoče da je Lucho povremeno izražavao žaljenje zbog svojih nedjela, ali nije odustajao od njih osim na jedno kraće razdoblje od 76 dana, nakon kojega se vratio zlostavljanjima.

“Sigurno sam neke obitelji ostavio ogorčenima zbog svoje nezrelosti”

Godine 2005. Družba Isusova premjestila je Lucha u mjesto Sucre bez jasnog razloga. Tamo je kolega na računalu otkrio neke njegove slike. Tek 10 godina kasnije, kada je već napustio isusovce, taj je svećenik odlučio progovoriti za medije o onome što je vidio.

Tadašnji provincijal u Boliviji, Osvaldo Chirveches, obećao je pokrenuti istragu. Jedan od članova skupine koja je provodila istragu, p. Daniel Mercado, podnio je svoj izvještaj isusovačkom vodstvu, ali ništa nije učinjeno. Isusovci su odlučili prijaviti slučaj Padra Luchea civilnim vlastima tek nakon što je prošle godine izbio drugi skandal slične pozadine u kojem je otkriveno da je isusovac p. Alfonso Pedrajas u dnevnik desetljećima bilježio svoja zlostavljanja djece u Boliviji. Ipak, tužitelji su slučaj Padra Lucha ubrzo zatvorili jer nisu mogli identificirati njegove žrtve.

Nakon El Paisova članka Družba Isusova u Boliviji odučila je izdati izjavu u kojoj izražava žaljenje zbog načina na koji se slučaj vodio. “Postupci onih koji su bili zaduženi za rješavanje pritužbi za seksualno zlostavljanje djevojčica, dječaka i tinejdžera i zastupanje žrtava bili su nemarni, tromi i katastrofalni, bez stavljanja žrtava u središte.”

U izjavi se traži novo otvaranje slučaja pred civilnim vlastima te da se sukladno bolivijskim zakonima kazne oni koji su nemarno postupali.

Ipak, Wilder Flowers, jedan od osnivača Bolivijskog društva žrtava kleričkog zlostavljanja, ne vjeruje u iskrenost isusovačkog vodstva u Boliviji. Smatra da svojom izjavom odgovornost žele prebaciti s institucije na pojedince.

“Žalosno je kako komuniciraju s javnošću. Žele se prikazati kao suradnici pravosuđa, ali to nisu”, kazao je za Crux. Dodao je kako je njegova organizacija uspjela kontaktirati neke od Luchovih žrtava te se nada da će neki od njih pristati surađivati s tužiteljima u ovom slučaju.

NAJNOVIJE!