Svećenik priznao da je ukrao veliku svotu novca iz župe: Prijeti mu 10 godina zatvora

Svećenik u Missouriju ovaj se tjedan izjasnio krivim za krađu 300.000 dolara iz crkve u kojoj je bio župnik gotovo desetljeće.

Otac Ignazio Medina je bio svećenik u Katoličkoj crkvi svetog Stanislava u Wardsvilleu, Missouri, od 2013. do 2021. Službenici su otkrili “financijske nepravilnosti” u župi 2018., nakon čega je otkriven “bankovni račun koji nije prethodno prijavljen” u financijskim dokumentima župe.

Svećenik je počeo uključivati ​​račun u godišnja župna izvješća, a do 2020. na računu je bilo gotovo 360.000 dolara.

Potom je 2021. svećenik premješten u novu župu, priopćio je odvjetnički ured, nakon čega je “otkriveno da je ispraznio taj bankovni račun”. Medina je poslao ček od 100.000 dolara jednoj sestri u Tucsonu, Arizona, a za sebe je napisao ček od 200.000 dolara.

Otac Medina je “tvrdio da je bankovni račun financiran donacijama koje nisu bile namijenjene samoj župi, već su bile namijenjene za njegovu vlastitu uporabu”, prema uredu tužitelja.

Župljani su se suprotstavili toj tvrdnji, tvrdeći da su njihove donacije župi “bile namijenjene za potrebe župe, a ne za Medininu vlastitu uporabu” i da “nikada nisu vodili bilo kakve razgovore s Medinom o odobrenju drugačijeg korištenja sredstava”.

Svećenik je nadalje naveo da je “vraćao donacije” s računa i da je njegova sestra u Tucsonu “bila jedan od donatora”. Sestra je, međutim, rekla istražiteljima da nije donirala nikakav novac i da je ček od 100.000 dolara bio za brigu o njezinoj majci.

Svećeniku prijeti kazna do 10 godina zatvora, priopćilo je tužiteljstvo.

NAJNOVIJE!