Svećenik poziva katolike da odbace ‘sinodalni’ program pape Franje koji nastoji ‘uništiti’ Crkvu

Vatikan je pokrenuo internetsku anketu krajem srpnja. Gotovo 9000 sudionika upitano je o njihovom stavu prema “sinodalnosti”, a oko 90 posto glasovalo je negativno.

Kao rezultat toga, odgovorno tajništvo sinode prerano je završilo anketu i skinulo rezultate izvan mreže. Osim Vatikana, usporedivi “principi” ispitivanja javnog mnijenja danas se vjerojatno mogu pronaći još samo u Rusiji i Kini.

Taj bi proces ostao beznačajna anegdota da za manje od mjesec dana ne počinje završni dio takozvane “svjetske sinode” koja se bavi pitanjem kako Katolička crkva postati “sinodalna crkva”.  S obzirom na ovu pozadinu, online anketa je iznimno eksplozivna. Ali što zapravo govori?

Jedan važan rezultat je da očito nitko u katoličkom svijetu nije zainteresiran za “sinodsku crkvu”. Broj sudionika u međunarodnim istraživanjima obično je puno veći, osobito kada se radi o relativno polarizirajućim temama. Drugim riječima: za većinu katolika “sinodalnost” nije samo hromi konj, već mrtav konj.

Računali su na veliko odobravanje i željeli bi to instrumentalizirati na “Svjetskoj sinodi”, što nas uzgred vraća na Rusiju i Kinu, piše svećenik Joachim Heiemerl za portal Lifesitenews.com.

To je zapravo začuđujući pristup kada se uzme u obzir da tvorci sinode – Papa i kardinali Jean-Claude Hollerich i Mario Grech – uvijek naglašavaju da “sinodalnost” ne bi trebala biti politički, već duhovni instrument.

Međutim, kad bi to bilo točno, teško da bi se netko poslužio metodom ankete. Još manje, bi li netko pokušao sabotirati ovo istraživanje i pomesti ga pod tepih nakon što nije dalo željene rezultate?

Ovaj program nije usmjeren na “reformu” Crkve

Ne, “sinodalnost” nije “duhovni” proces nego crkveno-politički program. Štoviše, ovaj program nipošto nije usmjeren na “reformu” Crkve, već na njezino dugoročno uništenje. Sudionici ankete su to prepoznali i stoga jasno rekli “ne”.

Međutim, prava eksplozivnost istraživanja dolazi iz neizravne izjave. I, dirljivo, usmjeren je na Papu.

Kao što je poznato, papa Franjo je svoj pontifikat protkao temom “sinodalnosti”; on stoga rado ističe da se Crkva mora “obratiti” na “sinodalnost”.

Jasno je da je to apsurdno: Crkva se nikada ne mora obratiti na osobne ideje pape, a pogotovo ne na njegov program crkvene politike.

Njegovo jedino obraćenje je obraćenje Isusu Kristu. No, “Svjetska sinoda” je daleko od toga.

“Ne” online ankete stoga sadrži veće “ne” nego samo “ne” “sinodalnosti”; sadrži “ne” Franji, a time i pontifikatu koji je duboko uzdrmao i podijelio Crkvu.

Mišljenja su stoga podijeljena oko odnosa prema “sinodalnosti”: onaj tko se želi držati vjere Katoličke crkve mora neizbježno odbaciti papin  projekt. Nije moguće ostati katolik i u isto vrijeme podržavati “reformatorske” ciljeve Pape i “Svjetske sinode”.

Stoga bih svojim čitateljima preporučio ovo: pridružite se sudionicima online ankete i odlučno recite: „Ne, Sveti Oče!“

NAJNOVIJE!