Skandal u Ruskoj pravoslavnoj crkvi: Mladić razotkrio navodnu aferu s metropolitom Hilarionom

Ogroman skandal potresa Rusku pravoslavnu crkvu (RPC), a glavni sudionik je metropolit budimpeštanski Hilarion, dugogodišnji miljenik patrijarha Kirila Gundjaeva. U pitanju je navodno ljubav, odnosno, seksualna afera.

Metropolit Hilarion (Alfejev) dugo je bio desna ruka patrijarha i druga osoba u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Od 2009. bio je predsjednik Odjela za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije (odnosno, ministar vanjskih poslova RPC-a) i često je spominjan u medijima kao potencijalni Kirilov nasljednik. Međutim, u lipnju 2022., četiri mjeseca nakon napada Rusije na Ukrajinu, bez objašnjenja je poslan u Mađarsku, gdje je imenovan metropolitom Budimpešte i Mađarske.

Portal “Nova Gazeta” otišao je korak dalje i istražio aferu koja se počela otkrivati ​​početkom ove godine.

Mogući seksualni skandal

Početkom godine protođakon Andrej Kurajev je na svom blogu podijelio bilješku pod naslovom „Spašavanje metropolita Hilariona“, u kojoj je naglasio mogući seksualni skandal metropolita, prenosi Blic.rs.

Članak je prošao gotovo nezapaženo u javnosti, sve dok “RIA Novosti” nisu 14. ožujka objavile članak o “velikoj krađi u Mađarskoj pravoslavnoj eparhiji”. Kako dalje navodi “Gazeta”, mladić koji je kasnije optužen za krađu, identificiran je kao George Suzuki, koji je prisutan na fotografijama sa svih liturgija, na kojima je i metropolit Hilarion, a kojeg je mladić optužio za seksualno uznemiravanje.

S druge strane, metropolit Hilarion tvrdi da iza mladića stoji “žena koja sebe naziva njegovom majkom” i koja je pokušala ucijeniti metropolita, tražeći naknadu za moralnu štetu koju je navodno nanio njenom sinu nakon što je razriješen dužnosti.

Metropolit smijenjen u “ostavci godine”

Godine 2022. metropolit je poslan u Mađarsku, gdje je dobio mjesto u Stolici Budimpeštansko-mađarske mitropolije, poglavara jedne od najmanjih eparhija Ruske pravoslavne crkve.

George, mladić iz rusko-japanske obitelji, ponudio se da služi kao njegov učenik. Mladić je u Budimpeštu stigao u listopadu 2022.

U intervjuu za “Novu Gazetu”, George je ispričao kako je došlo do privatnog druženja s metropolitom.

– Tijekom posjeta Francuskoj razbolio sam se. Hilarion me zbog visoke temperature skinuo i legao u moj krevet, kako bi me ugrijao – rekao je u intervjuu.

Kako se prisjeća George, od tada su počeli sve više vremena provoditi zajedno u krevetu. Hilarion je isprva dolazio “pregledati” mladića zbog njegove bolesti, a onda, kada su se vratili u Mađarsku, počeo ga je posjećivati ​​navečer, a na kraju je počeo redovito spavati s mladićem. Ipak, kako George tvrdi, do seksualnog odnosa nikada nije došlo, piše “Nova Gazeta”.

Međutim, George je izrazio svoje nezadovoljstvo u rujnu 2023., kada mu je, prema mladićevim riječima, metropolit počeo prijetiti da će imati problema ako se rastanu. George je zbog brige za sebe počeo snimati njihove razgovore, što, između ostalog, i potvrđuje njegove navode.

Prema njegovim riječima “metropolit ga je htio opipati svojom kožom” i “ponašati se prema njemu kao otac”, a mladića je uvjeravao da trebaju živjeti zajedno u navodnoj vili koju je kupio u Mađarskoj.

Odgovor metropolita Hilariona

Kako dalje navodi “Nova Gazeta”, metropolit Hilarion je ozbiljno shvatio optužbe Suzukija za seksualno uznemiravanje, nazivajući ih “neutemeljenima”, zbog čega je obećao podići tužbu za klevetu. Nije se izjasnio o autentičnosti “ilegalnih” snimaka koje je George priložio kao dokaz. Naveo je i da ne smije komentirati sukob jer je “Suzuki na Interpolovoj tjeralici”.

Hilarion je u javnosti više puta kritizirao Katoličku crkvu zbog dopuštanja blagoslova LGBT osoba i naglašavao važnost zaštite “tradicionalnih vrijednosti”, piše “Nova Gazeta”. Također, 2021. podržao je ruski zakon koji zabranjuje promicanje “netradicionalnih vrijednosti”, rekavši da “iste zakone treba uvesti u drugim zemljama”.

NAJNOVIJE!