Roditelji queer djece kritizirali Papu – i dobili odgovor

Roditelji queer djece napisali su kritičko pismo papi Franji, a crkveni vođa je odgovorio.

Franjo je napisao autorima malteške LGBTQ organizacije Drachma da je kritiku primio otvorenog srca, izvijestio je američki “National Catholic Reporter” (u utorak po lokalnom vremenu). Drachma ne želi objaviti Papinu privatnu korespondenciju, međutim, “National Catholic Reporter” je uspio vidjeti pismo odgovora.

Povod za kritiku bila je deklaracija “Dignitas infinita” koju je vatikanska vjerska vlast objavila početkom travnja, prenosi katholisch.de. Deklaracija navodi povrede ljudskog dostojanstva iz perspektive Katoličke Crkve. To uključuje, između ostalog, iskorištavanje, uništavanje okoliša, seksualno zlostavljanje u i izvan crkve, nasilje nad ženama i rat. Osim toga, Vatikan u dokumentu odbacuje surogat majčinstvo i medicinsku promjenu spola.

Vatikanski dokument ne razumije životnu situaciju

Roditelji Drachme odgovorili su pismom papi Franji 23. travnja. “Dignitas infinita” otežava transrodnim katolicima i njihovim roditeljima boravak u crkvi. Dokument ne razumije specifičnu životnu situaciju ovih obitelji i ometa majke i očeve u podršci svojoj queer djeci. Deklaracija se također ne uklapa u Papin otvoreni pastoralni pristup. Na primjer, Franjo je 2023. po prvi put dopustio svećenicima da pod određenim uvjetima blagoslivljaju homoseksualne parove.

Papa je odgovorio 30. travnja. Prema “National Catholic Reporteru”, opisao je Drachmin rad kao “vrlo fin i dobar”. Organizacija se zalaže za kulturu dobrodošlice za LGBTQ katolike i druge queer vjernike. Skupina roditelja izjavila je medijima da je zadovoljna Papinim prvim odgovorom i želi da se rasprava produbi.

NAJNOVIJE!