Raste neprijateljstvo prema kršćanima u Indiji: U pola godine zabilježen 361 napad na kršćane

Život postaje sve “burniji” za indijske kršćane jer val hinduističkog nacionalizma tijekom posljednjeg desetljeća ne pokazuje znakove jenjavanja.

Pastorov sin je mučen i zadavljen do smrti u jednom slučaju u Indiji. Release International, organizacija koje podupire progonjene kršćane diljem svijeta, izvješćuje da je 22-godišnjaka njegov otac prošlog mjeseca pronašao kako visi sa stropa staje za životinje. Pastorova obitelj je u prošlosti bila meta prijetnji smrću.

Istog mjeseca u napadu sjekirom brutalno je ubijena 32-godišnja kršćanka. Ona i njezina obitelj već su izgubili svoja obradiva zemljišta zbog njezina obraćenja. Preživjeli članovi njezine obitelji pobjegli su zbog prijetnji smrću.

Također u srpnju, 50 kršćana, uključujući žene i djecu, pretučeno je u Madhya Pradeshu, kada su hinduistički ekstremisti napali njihovo bogoslužje. Bio je to četvrti put da je crkva napadnuta. Pastor je za Morning Star News rekao da su im prijetili da će biti kamenovani do smrti ako se ponovo sastanu na molitvi. Tragedija je bila veća što je policija stala na stranu ekstremista.

Prema izvješćima u Times of India, gotovo 1700 ljudi uhićeno je u Uttar Pradeshu prema strogim državnim zakonima protiv preobraćenja. Mnogi od njih su kršćani.

Uhićeno 440 svećenika

Povjerenstvo za vjersku slobodu Evanđeoske zajednice Indije (EFI) zabilježilo je 45-postotni porast u slučajevima progona kršćana prošle godine – dosegnuvši rekordnih 601 slučaj. Samo prošle godine uhićeno je 440 svećenika.

Indijski Ujedinjeni kršćanski forum (UCF) izvještava da je u samo prvih šest mjeseci 2024. godine zabilježen 361 napad na kršćane.

Pastor u Uttar Pradeshu, Josemon Pathrose, nedavno je uhićen pod optužbom da je prijevarno preobratio hinduse. Uhićen je nakon što ga je hinduist optužio da je ponudio 200.000 rupija (1825 funti) za prelazak na kršćanstvo. Policija mu je također zaplijenila vozilo, Biblije i literaturu. Pastor Pathrose poriče optužbe i kaže da nikada nije upoznao svog tužitelja. Tvrdi da je bio napadnut dok je bio u policijskom pritvoru, prenosi Christian Today.

Release se pridružuje indijskim kršćanima u pozivu na ukidanje zakona protiv obraćenja u zemlji.

Paul Robinson, izvršni direktor Releasea, rekao je: “Rastuća plima zakona protiv obraćenja samo legitimira predrasude i nasilje s kojima se kršćani suočavaju. Ti zakoni osnažuju militante i ekstremiste i moraju se ukinuti.”

NAJNOVIJE!