Protestantski kršćani u Turskoj suočavaju se s nasiljem i napadima na bogoslužjima

Protestantski kršćani u Turskoj nastavili su se suočavati s protivljenjem zbog prakticiranja svoje vjere prema izvješću za 2023. godinu.

Prijavljeni su i pisani i usmeni govori mržnje, uz nešto nasilja, prema Izvješću o kršenju ljudskih prava za 2023. koje je 4. lipnja izdalo Protestan Kiliseler Derneği (Udruženje protestantskih crkava).

Neke od 205 protestantskih crkava doživjele su neku vrstu protivljenja

“U 2023. nije postignut nikakav napredak u pogledu prava kršćana da obučavaju vlastite vjerske radnike”, izvijestila je udruga. “Mnogi strani crkveni vođe deportirani su, odbijen im je ulazak u Tursku ili su se suočili s problemima s obnavljanjem boravišnih dozvola.”

Kršćansko obrazovanje i obuka za službu ostaje veliki izazov zbog službenog protivljenja. U izvješću se kaže da zakoni u Turskoj “i dalje uskraćuju mogućnost školovanja kršćanskog klera i otvaranje škola koje bi na bilo koji način pružile vjersko obrazovanje za članove crkvenih zajednica. Ipak, pravo na obuku i razvoj vjerskih vođa jedan je od kamena temeljaca slobode vjeroispovijesti i uvjerenja.”

Protestanti pokušavaju riješiti ovaj problem inicijativama kao što je slanje studenata u inozemstvo. Međutim, i dalje postoji prijeka potreba za stranim radnicima koji bi uzdržavali crkve.

Protestanti ili njihove institucije doživjeli su zločine iz mržnje ili povezane fizičke napade

Navedeno je nekoliko slučajeva fizičkih progonstava kršćana. Razbojnik je rekao policiji da je “htio ispitati koliko su kršćani tolerantni” nakon što je 6. studenoga udario pastora koji je propovijedao na bogoslužju u provinciji Eskişehir. Javni tužitelj naredio je njegovo uhićenje, ali je završio u lokalnoj psihijatrijskoj bolnici na procjeni.

Dvije osobe prijetile su da će zapaliti pastora i suočile su se s optužbama za “prijeteće ponašanje”, izvijestila je udruga. Napadači su 25. studenog nasilno ušli u crkvenu zgradu u Tepebaşı, Eskişehir i pitali: “Jeste li Židovi? Jeste li Izraelci? Ako pozovete policiju, zapalit ćemo vas.”

Stigle su snage sigurnosti i izvele dvojac na sud pod optužbom za “poticanje javnosti na mržnju i neprijateljstvo te prijeteće ponašanje”. Obojica su puštena uz jamčevinu.

Vlasnik zgrade crkve Kurtuluş u Çekmeköyu, İstanbul, primio je telefonski poziv 18. prosinca 2023. u kojem mu je rečeno da završi crkveni sastanak. Dvojica napadača s noževima kasnije su razbili crkveni natpis i uništili ploču s logotipom. Počinitelji su priznali policiji, ali “crkva se i dalje osjeća ugroženom”.

Ovo su samo neki incidenti.

U usporedbi s tradicionalnim i povijesnim crkvama u Turskoj, nove crkve nemaju službenu potporu u korištenju zgrada, navodi se u izvješću. Pokušavaju se organizirati kao vjerske udruge i iznajmljivati ​​zgrade kao što su trgovine ili skladišta za bogoslužje.

“Međutim, mnoge od ovih prostorija nemaju službeni status bogomolje, pa stoga nisu službeno priznate kao bogomolje, iako se tako koriste”, navodi se u izvješću.

Kada se te nove crkve predstave vlastima, dobiju upozorenja da nisu legalne i da bi mogle biti zatvorene, izvijestila je udruga. Većina od 205 crkava u Turskoj nalazi se u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Izvor: Christian Daily 

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!