Prosvjeduje se protiv sudjelovanja Katoličke crkve na “Köln Prideu”

Prosvjeduje se protiv sudjelovanja Katoličke crkve na “Köln Prideu”: peticijom se poziva kardinala Woelkija da spriječi sudjelovanje gradskog dekanata. Ovom zahtjevu pridružilo se skoro 16000 ljudi.

Spomenuta peticija na kontroverznoj konzervativnoj platformi “citizengo” dobila je oko 15800 potpisa do petka (16 sati). Potpisnici pozivaju kelnskog kardinala Rainera M. Woelkija da prestane sudjelovati na “Köln Prideu” jer je radikalno proturječan vjeri.

Gradski dekanat Kölna je prije tjedan dana najavio da će prvi put sudjelovati u programu. Za srijedu 17. srpnja planirana je tribina pod nazivom “Bog susreće homoseksualce”. U petak će u sklopu scenskog programa na Alter Marktu nastupiti zbor mladih Sankt Stephan s drag queen Julie Voyage.

Događaj “koji danima slavi grijeh”?

U pismu peticije stoji da crkva želi sudjelovati u događaju “koji danima slavi grijeh”. Pritom, čini se, odobrava “LGBT ideologiju”. Ovo je fatalan signal; umjesto toga crkva bi trebala poticati na pokajanje i obraćenje. “Još će se više vjernika, nego ranije, razočarano odvratiti od crkve i otići”, strahuje pokretač peticije, čije ime nije poznato, prenosi katholisch.de. Brine ga što bi zbor mladih trebao nastupiti tamo “gdje se redovito viđaju goli odrasli ljudi”.

Na upit, ured za tisak Kölnske nadbiskupije pozvao se na intervju dekana grada Kölna, Roberta Kleinea, za portal domradio.de (petak). Budući da događaj organizira gradski dekanat, kardinal Woelki je zamolio gradskog dekana kao organizatora da se očituje. Kardinal Woelki o tome se nije očitovao.

Kleine je u intervjuu branio događaje. Ujedno je istaknuo kako gradski dekanat nije partner u suradnji te ne sudjeluje u povorci. U peticiji se miješaju dvotjedni program za veća prava seksualnih manjina i povorka u kojoj je prošle godine sudjelovalo više od milijun ljudi.

Kleine je rekao da bi događaji trebali pozvati na dijalog. “Budući da se tema homoseksualnosti tiče ljudi, htjeli smo ponuditi sadržajnu, tehničku i mirnu panel raspravu.” Optužio je protivnike tribine da ograničavaju ljude na njihovu seksualnost. Apelirao je na poštovanje i poštovanje jednih prema drugima: “Mogu imati svoj pogled na homoseksualnost, ali svaku osobu moram shvatiti ozbiljno. Svatko od nas je slika Božja i osoba koju Bog voli.”

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!