Progoni u Nigeriji: Više od 70 kršćana ubijeno, a 20 studenata medicine oteto

Više od 70 nigerijskih kršćana je ubijeno, a još 20 kršćanskih studenata medicine je oteto u odvojenim nasilnim napadima u jugoistočnoj nigerijskoj državi Benue tijekom proteklih nekoliko tjedana.

Napadi su obnovili pozive zagovornika vjerskih sloboda da Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Država Nigeriju kao “zemlju od posebne zabrinutosti”, stavljajući je na popis zemalja odgovornih za teška kršenja vjerskih sloboda.

Više od 70 ubijenih, 20 otetih

Nigerijske novine The Sun izvijestile su da su stočari, uz pomoć lokalnih bandita, napali većinski kršćansko selo Ayati u području lokalne uprave Ukum, ubivši najmanje 74 osobe 8. kolovoza. Za mnogima se još traga.

Posljednjih su godina kršćanska područja u regiji bila pogođena napadima stočara koji pripadaju pretežno muslimanskoj etničkoj skupini Fulani, kao i napadima islamskih pobunjenika, poput Boko Harama i Zapadnoafričke provincije Islamske države. Više od 50.000 kršćana ubijeno je u posljednjih 10-ak godina.

U drugom incidentu koji se dogodio 15. kolovoza, najmanje 20 studenata Nigerijskog medicinskog udruženja oteto je u državi Benue dok su putovali na konferenciju koju je organizirala Federacija katoličkih studenata medicine i stomatologije u Enugu.

Benjamin Egbo, glavni tajnik Nigerijske liječničke udruge, poslao je pismo nigerijskim policijskim snagama, pozivajući ih da poduzmu mjere kako bi “locirali i spasili otete studente”.

Nathan Berkeley, glasnogovornik Instituta za vjersku slobodu, rekao je za CNA da je Nigerija “najopasnije mjesto na svijetu za kršćanstvo” prema mnogim promatračima.

“Brojke za Nigeriju u samo nekoliko posljednjih godina su zapanjujuće”, rekao je Berkeley. “U 2022. više od 5000 kršćana je ubijeno, a više od 3000 oteto. Godine 2023. ubijeno je čak 8000 nigerijskih kršćana. Nigerijski kršćani također su redovito izloženi maltretiranju i zastrašivanju, uključujući i oduzimanje njihove zemlje kako bi ih se prisililo da napuste regiju.”

Unatoč ovim brojkama, dodao je Berkeley, “američka vlada odbila je imenovati Nigeriju kao zemlju od posebne brige za vjerske slobode.”

NAJNOVIJE!