Progon kršćana diljem svijeta “značajno se pogoršao” u posljednjih godinu dana

U nekim su zemljama godine progona i ponekad sukoba dovele do egzodusa kršćana.

Progon kršćana diljem svijeta “značajno se pogoršao” u posljednjih godinu dana, upozorila je dobrotvorna organizacija za ljudska prava.

U izvješću objavljenom ovaj tjedan, Aid to the Church in Need kaže da kršćani žive pod povećanom prijetnjom nasilja, diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava.

Izvješće je analiziralo podatke u 18 zemalja od posebnog značaja između ljeta 2022. i ljeta 2024. Ključni nalazi uključuju pomicanje epicentra nasilja militantnih islamista s Bliskog istoka na Afriku, pri čemu su kršćani “terorizirani” “ekstremnim nasiljem” zbog svoje vjere u mjestima poput Burkine Faso, Nigerije i Mozambika, prenosi Christian Today.

Autoritarni režimi poput Kine, Eritreje, Indije i Irana postali su represivniji, što je rezultiralo sve većim ciljanjem kršćana kao neprijatelja države ili njihove lokalne zajednice.

Kršćanska djeca, osobito djevojčice, žive u povećanom riziku od otmice, seksualnog nasilja, prisilnog braka i prisilnog obraćenja.

U nekim su mjestima kršćani uhvaćeni u naoružavanje zakonodavstva za kriminalizaciju djela koja se smatraju nepoštivanjem državne vjere.

Kršćane zatvaraju u brojnim zemljama zbog svoje vjere, uključujući Eritreju, gdje ih je oko 400 zatvoreno bez suđenja.

U Iranu je broj kršćana pritvorenih zbog svoje vjere porastao s 59 u 2021. na 166 u 2023. Procjene broja kršćana zatvorenih u Kini kreću se od niskih tisuća do oko 10 000.

U Indiji je zabilježen porast zabilježenih napada i drugih slučajeva progona kršćana, s 599 u 2022. godini na 720 sljedeće godine.

U Mjanmaru je vojska optužena za uništavanje preko 200 bogomolja, uključujući 85 crkava.

U nekim su zemljama godine progona i ponekad sukoba dovele do egzodusa kršćana. Procjenjuje se da je u Siriji ostalo samo četvrt milijuna kršćana, u usporedbi s preko 1,5 milijuna 2011. prije izbijanja građanskog rata.

U Iraku se kršćanska populacija smanjila s oko milijun prije 20 godina na manje od 200.000 danas.

Izvješće, koje je ovog tjedna predstavljeno u parlamentu, glasi: “Masovna migracija kršćanskih zajednica, potaknuta napadima militantnih islamista, destabilizirala ih je i obespravila, postavljajući pitanja o dugoročnom opstanku Crkve u ključnim regijama.”

Također se navodi: “Autoritarni režimi, uključujući one u Kini, Eritreji, Indiji i Iranu, pojačali su represivne mjere protiv kršćana, bilo u ime vjerskog nacionalizma ili državnog sekularizma/komunizma.

“Ograničenja su uključivala strože kazne za navodne uvrede protiv državne ideologije, oduzimanje bogomolja, pojačana uhićenja svećenstva i laika kao i duža razdoblja pritvora.”

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!